Home » Izmijenjen Zakon o unutrašnjim poslovima u ZDK-u, otvoren put za smjenu komesara
Zenica

Izmijenjen Zakon o unutrašnjim poslovima u ZDK-u, otvoren put za smjenu komesara

Ako je suditi po ishodu današnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, najavljivana smjena kadrova po preuzimanju vlasti očigledno je stigla na red. Među brojnim izvještajima kantonalnih institucija i službi na dnevnom redu bile su i izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima. Aktuelna većina tvrdi da je sada otvorena mogućnost za smanjenje političkog uticaja na rad policije, dok opozicija, koja je u prethodnom mandatu bila vlast, očekivano, kritikuje.

Gdje su stali 25. aprila na prekinutoj sjednici skupštinski zastupnici nastavili su danas. Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za prošlu godinu, što je na prethodnoj sjednici bio kamen spoticanja, ovaj put nije dobio potrebnu podršku.

„Konkretnih zamjerki nije bilo ni na zakonodavno-pravnoj komisiji ni u Skupštini. Bilo je nezadovoljstvo radom na pojedinim predmetima. VSTV nije imao primjedbi“, istakao je Redžo Delić, zamjenik glavne tužiteljice Tužilaštva ZDK-a.

A upravo je prema VSTV-u upućena inicijativa za smjenu glavne tužiteljice Vesne Kaknjo. Razlozi – neusvojeni izvještaj i, kako predlagač navodi, uloga zaštitnika određenih politika i političara.

„Oni se trebaju pozabaviti time i razmatrati svoje glavne tužitelje da li su pod političkim utjecajem ili nisu“, rekla je Sanja Renić, zastupnica BHI-KF u Skupštini ZDK-a.

Većinom glasova usvojene su izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, čija je primjena moguća i retroaktivno, što je jedan od preduslova za smjenu aktuelnog komesara Rusmira Šišića, koju je ranije najavljivao Fuad Kasumović. Podsjećaju predlagači da su upravo izmjene istog zakona 2021. godine netom prije imenovanja aktuelnog komesara bile kritikovane od Američke ambasade i OHR-a te da će sada umjesto u činu mlađeg ili samostalnog inspektora sa 10 godina iskustva na rukovodnim poslovima kandidat za komesara morati imati isključivo čin glavnog inspektora i tri godine iskustva u tom činu.

„Vratili smo stanje kakvo je bilo i prije izmjene i time pokazali da želimo transparentnost u radu policije, da želimo unaprijediti profesionalnost i neovisnost policije i smanjiti politički utjecaj na policiju“, istakla je Amela Granić, zastupnica BHI-KF u Skupštini ZDK-a.

Primjedbe na izmjene Zakona, očekivano, stigle su iz SDA, a neočekivano od zastupnika HDZ-a Ive Tadića, čija je stranka dio aktuelne većine.

„Niko od Hrvata unutar MUP-a ZDK-a ne ispunjava te uvjete i to je ključni razlog. Svjestan sam i da niko ne bi prošao, ali moramo ljudima omogućiti“, objasnio je Tadić.

„Skupštinska većina nije bila zadovoljna trenutnim komesarom, tražila je instrument kako ga smijeniti i napravila je ambijent u kojem će ga smijeniti s penzionerima. Izbacili su iz trenutnog zakona ukoliko policijski komesar ispunjava uslove za penzionanje da ne može biti kandidat“, kazao je Fahrudin Čolaković, zastupnik SDA u Skupštini ZDK-a.

Na posljednje izmjene, tvrdi ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanović, Vlada je dala mišljenje s rezervom te nisu podlegli pritisku da kao ranijih godina budu obrađivači zakona kao i to da je eventualna odgovornost na skupštinskim tijelima.

„Eksluzivno pravo Nezavisnog odbora je da primijeni zakonske odredbe i u tom slučaju to dolazi Vladi, ali Vlada ne pokreće nikakvu smjenu“, naglasio je Sinanović.

I dok su zbog nedovoljne podrške redom „padali“ izvještaji kantonalnih institucija i službi, dovoljno ruku aktuelne većine bilo je za imenovanje Nezavisnog odbora koji bi se pitanjem razrješenja te  imenovanja novog komesara trebao baviti uskoro, a jedan od članova je upravo prethodni komesar Semir Šut, koji je ranijim izmjenama penzionisan prije isteka mandata.

federalna.ba