Home » Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici, prvak ide na Svjetsku olimpijadu u Panamu
BIH

Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici, prvak ide na Svjetsku olimpijadu u Panamu

Univerzitet u Zenici i Mašinski fakultet uz podršku domaćih i stranih partnera  u zeničkoj areni “Husejin Smajlović” organizuju Državno prvenstvo u robotici za učenike srednjih i osnovnih škola.

Pobjednici ovog takmičenja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj olimpijadi u robotici u Panami, koja će biti održana krajem godine. Današnjem otvaranju prisustvovale su brojne zvanice.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona, Amra Mehmedić je istakla da svjesna važnosti ovog događaja za zemlju i grad, te mlade ljude u BiH.

Robotika, kao disciplina koja spaja tehnoligiju, inžinjering i kreativnost, postaje sve važnija u današnjem svijetu. U eri brzog tehnološkog napretka, obrazovanje u robotici postaje neophodno za pripremu mladih ljudi za izazove s kojima će se suočiti u budućnosti. Ova vrsta takmičenja, ne samo da razvija vještine programiranja i rada s robotima, potiče i kritičko razmišljanje, timski rad i rješavanje problema” poručila je premijerka Mehmedić.

Koordinator ovog takmičenja za BiH prof. dr. Malik Čabaravdić napomenuo je kako je na prošlogodišnjem takmičenju u njemačkom Dortmundu ekipa “STEM Junior” iz Tuzle osvojila 8. mjesto, u konkurenciji 90 ekipa iz cijelog svijeta.

Univerzitet u Zenici je po treći put suorganizator Olimpijade u robotici za BiH, u saradnji sa Univerzitetom EDUTUS iz Budimpešte (Mađarska), uz podršku Grada Zenica i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. U odnosu na prošlu godinu, kada je bilo prijavljeno 18, ove godine imamo prijavljene 24 ekipe, što jasno ukazuje da postoji opravdan interes da se ovoj manifestaciji pridaje puno više pažnje. Mladima želimo poručiti da se trebaju baviti jednom naučnom oblašću koja je budućnost za čitav svijet, a to je robotika. Mi, na Univerzitetu, trebamo stvarati pretpostavke da djeca mogu studirati studijski program robotike, da mogu studirati studijski program elektrotehnike i na takav način jačati našu adakemsku zajednicu i stvarati potencijal za razvoj BiH” poručio je rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković.

Ove godine veliku podršku projektu su dali prijatelji iz Mađarske, a također veliku udio su imali i domaći partneri u realizaciji još jednog Državnog prvenstva u robotici.

Izjave sa događaja, kao i atmosferu možete pogledati u videprilogu: