Home » Zdravko Marošević, otvoreno – Čovića u ZDK-u zanimaju samo Žepče i Usora
Gosti

Zdravko Marošević, otvoreno – Čovića u ZDK-u zanimaju samo Žepče i Usora

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš za FTV je govorio o tome zašto je nakon gotovo trideset godina napustio HDZ BiH, kakva je budućnost Vareša bez njegovog članstva u stranci? Ko su poslušnici, a ko nepoželjni u kantonalnoj organizaciji HDZ-a BiH? Očekuje li stranku masovno napuštanje u ovom kantonu? Je li Dragan Čović pustio Hrvate Zeničko-dobojskog kantona niz vodu?

Napuštanje HDZ-a

”Nadam se da neću biti previše dosadan jer sam u posljednjih petnaest dana dao puno pojašnjenja. Možda još imam nešto dodatno da pojasnim jer pokušavam da prikažem neko stanje i razloge da to nije bila avantura, nikakav hir, da to nije bilo ništa nepromišljeno. Već jednostavno, pokušao sam zajedno sa još nekim kolegama u ZE-DO kantonu, da ukažemo da ono što samo govorili godinama, da ono što smo proklamirali i ono što smo širili među građanima BiH, konkretno Hrvatske demokratske zajednice za Hrvate da ćemo, bez obzira na kojem su području, gledati sve ljude isto. Zašititi njihova prava, zaštiti sve ono što svaki građanin treba da ima u Bosni i Hercegovini.

A u suštini, nažalost, nakon toliko godina provedenih radeći dođeš do spoznaje da to nije baš tako. Da tu ima puno licemjerstva, puno neistine, da tu ima puno razlika. Da nismo ravnopravni u vlastitim redovima, to govorim sada o hrvatskom biračkom tijelu. I naravno, nismo jednaki ni u jednoj okvirnoj stranci kao što je Hrvatska demokratska zajednica. U zadnje vrijeme se već osjeća da se dijelimo na neke male, podobne, nepodobne, neke moćne, nemoćne, brojnije, nebrojnije.

Podobni su oni koji su nametnuti u županijskom odobru da oni učestvuju sa nekom matematikom gdje smo su nas pojedine općine potpuno isključili i dali prioritet samo jednoj općini, a to je najveća općina u ZDK po brojnosti hrvatskog biračkog tijela, ali to je uredu u Žepču. Ali županijski odbor čini osam političkih jednica u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, u najmanju ruku sav rezultat koji smo mi ostvarili, da li kroz Parlament, da li kroz skupštine, kroz učešće u ministarskim pozicijama, u zamjenskim ministarskim pozicijama, u javnim ustanovama i slično, to je rezultat ukupnog rada jer jedna jedinica, bez obzira koliko je velika, ne može osigurati takav rezultat.

Ali onda u tom kolaču kojeg bi očekivali svi da dijelimo, očito da bi neki željeli to sve da uzmu, a mi bi bili iz takozvanih manjih, ali ja ne dozvoljam da bude manjih, da mi budemo samo ti koji ćemo odobravati, dolaziti i ništa se ne pitati. To ne ide, pogotovo ne ide uz ozbiljnoga čovjeka kao što sam ja, trideset godina rada političkog, društvenog i svakog drugog. Morao sam ukazati na to, ne da nanesem štetu nekome, već jednostavno da ukažem da nešto nije uredu.

Narodna poslovica kaže: ”Pametnom nasijeci.” Očito da nije bilo dovoljno nasjeći. Opet želim sreću, naravno, i Hrvatskoj demokratskoj zajednici i želim sreću svakome. Ali, svakako, ja ću nastaviti raditi u svojoj zajednici, a to je Vareš. Nisam razgovarao sa Čovićem, u tome i jeste problem što mi već 5-6 godina upozoravamo da stanje u organizacionoj jedinici Županijskog odbora HDZ-a ZDK-a nešto nije uredu. Ali nikad niko nije imao snage, oni koju su trebali riješiti, a to je zasigurno vrh i menadžment, odnosno glavno tijelo HDZ-a trebalo riješiti te probleme. Uvesti nas u kanal i reći da se moraju poštovati odluke većine i da se moraju primjenjivati demokratski principi, a ne dati nekome pravo i nekom nepoznatom matematikom dati apsolutno pravo i da se postavljaju tamo oni koje oni misle da trebaju.

Ovo nije iznenada, ovo je vrh nečega. Neke kolege su moje, evo čujem da šalju i iz Vareša da se razriješe članstva HDZ-a, što meni nije uopće cilj, svako za sebe odgovara. Ali i to je znak da su ljudi nezadovoljni, a ne protiv bilo koga. Ne želim da učestvujem tamo da me neko svrstava u takve ljude ili u takav način rada. Ja sam se uvijek osjećao kao demokrata da pripadam demokratskoj zajednici. Očito da to nije bilo dovoljno. Demokratski principi su pogaženi i ja ne mogu pogaziti sebe, svoj karakter, svoje dostojanstvo, a kada kažem sebe, neću pogaziti vareškog čovjeka i to je točka za kraj”, rekao je.