Home » Zašto je već 6 godina zatvoren jedini zatvoreni bazen u Zenici?
Zenica

Zašto je već 6 godina zatvoren jedini zatvoreni bazen u Zenici?

Zenica je grad koji ima zatvoreni bazen, ali u zimskom periodu Zeničani svoje plivačke sposobnosti usavršavaju u drugim gradovima. Čudno – jer i pored infrastrukture i dovoljnih količina vode, prepreka za rad već šest godina bili su imovinsko-pravni odnosi. Problem je nastao na relaciji kantonalnog resornog ministarstva i Željezare Zenica u stečaju.

Jedini zatvoreni bazen u Zenici je u derutnom stanju, bez kapi vode i plivača već punih 6 godina. Sa njegovim posljednjim pražnjenjem prestao je raditi i jedini plivački klub.

„Sve vrijeme smo pokušavali svim silama da ga osposobimo. Međutim, sve te neprilike vezane za imovinu Željezare, Ministarstva pa i Grada su stvarale pravne probleme koje nismo uspjeli da prebrodimo“, kazao je Amar Borić, bivši član Plivačkog kluba Željezara Zenica.

Ko je gradio i za čije potrebe, ko je stvarni vlasnik i ko se uknjižio u ZK uredu nad Sportsko-rekrativnim centrom – najvažnija su pitanja u ovoj priči. Najnovija vijest – da je titular Mješovita srednja industrijska škola, odnosno resorno kantonalno ministarstvo – za Željezarine radnike i stečajnu upravu bila je hladan tuš.

„Ne znam po kom osnovu – vjerovatno po osnovu prava služnosti, ali kako su to uspjeli uraditi bez saglasnosti vlasnika – ne znam. Mi ćemo sve uraditi da zaštitimo imovinu Željezare. Mi jesmo za otvaranje bazena, mi jesmo za to da imamo sportske dvorane, mi jesmo da sportisti ne idu iz Zenice – ali nismo za to da nam se zavlači ruka u džep“, poručuje Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica u stečaju.

Željezara u stečaju sa višemilionskom imovinom u većinskom vlasništvu je Vlade Federacije, a u stečajnoj masi i Sportsko-rekreativni centar. Tvrde, objekat je ranijih godina bio dat samo na korištenje, ali bez sudskog postupka se ne mire sa novim stanjem.

„Harmonizacijom je on izbrisan iz grunta sa upisa Željezare, a dat Industrijskoj školi. Sudski postupak nikad nije bio. Željezara u stečaju bi išla na mirno rješenje, odnosno cijepanje, kako je nadležni geodet prema važećem stanju u zemljišnjim knjigama i katastru predložio da se pocijepa“, objašnjava Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare u stečaju.

Iz menadžmenta škole navode da su sve imovinsko-pravne radnje izvršene po zakonu u upravnom postupku, i to po prioritetu rješavanja zahtjeva pravosnažnim rješenjima.

„Prvo je bio zahtjev Željezare, koji je bio odbijen zbog nedostatka elemenata ili dokaza da polažu pravo vlasništva, a u žalbenom roku od 15 dana nisu uložili zalbu i riješeno je po sljedećem prioritetu zahtjev naše škole. Mi nismo novi vlasnici, mi smo uokvirili pravnu radnju da što je bilo državno vlasništvo samo prijeđe na titular“, ističe Selvedin Botić, direktor JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica.

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta pokrenulo je aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i planiranja budžetskih sredstava, vodeći se trenutnim stanjem u vezi s vlasništvom.

„Imajući te stvari na umu, mi ne možemo ostaviti taj objekat, budući da je u vlasništvu škole, u tom stanju. Ja sam razgovarao sa predstavnicima Željezare u stečaju i spreman sam da razgovaran o tome, a mislim da je iznad svega javni interes da uložimo novac u zatvorene bazene“, kaže ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić (SDA).

I dok obje strane tvrde da objekat pripada njima, Borić, posljednji zenički plivač-sportista, tvrdi da je od 2016. izgubljeno 18.000 djece koja bi uz edukovane trenere savladala osnove plivanja: „Ja se nadam u budućem periodu da ćemo imati priliku da otvorimo bazen i da u narednih 5-10 godina napravimo sistem gdje će djeca u sklopu časova tjelesnog odgoja da uče plivati“.

Eventualni sudski postupak Željezare i spor zbog vlasništva mogao bi stvoriti prepreku za rekonstrukciju objekata. Poučeni iskustvom sudskog dokazivanja vlasništva nad zeničkom bolnicom između ZDK-a i Grada Zenice te propadanja infrastrukturnih projekata, kome god da u konačnici pripadne objekat, zbog vremenskog trajanja, na gubitku su građani, a naročito oni najmlađi koji su prinuđeni da prve plivačke vještine savladavaju u Vitezu ili Sarajevu.

VIDEO: FTV