Home » Vlada ZDK prva u Federaciji isplatila poticaj za proljetnu sjetvu
BIH

Vlada ZDK prva u Federaciji isplatila poticaj za proljetnu sjetvu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prva je institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je isplatila poticaje poljoprivrednicima za podršku u realizaciji proljetne sjetve – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.

Naveo je da je iznosom od 350.000 KM obuhvaćeno 350 poljoprivrednih proizvođača.

-To su oni poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili poticaj u 2021. godini i ažurirali podatke u 2022. godini. Naravno, ostavili smo dio sredstava za one koji su znatno povećali poljoprivrednu proizvodnju i koji se prvi put pojavljuju kao proizvođači – istakao je Hadžić nakon sastanka s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika ZDK-a, s kojim su usaglašavali Program poticaja ZDK za 2022. godinu.

Cilj ovog poticaja je da poljoprivrednici “prehrane zasijane površine”, ali i da dosiju nove površine te da podstaknu nove proizvođače da se odluče na sjetvu.

-Ono što nas ohrabruje, što su i zvanični podaci iz Ministarstva, da su se zasijane površine znatno povećale, što nas posebno raduje. S te strane, što se tiče našeg kantona, ne trebamo brinuti za hranu – poručio je Hadžić.

Registrovani proizvođači, napominje, dobili su 500 KM poticaja po hektaru, čemu su i težili. Odnosno, poticaj od 350 KM u novcu dobili su od ZDK-a te odlukom Vlade FBiH 50 litara goriva po hektaru.

-Što se tiče plasteničke proizvodnje, za malinare… taj je iznos znatno veći i iznosi 300 do 500 KM po dulumu, zato što se radi o intenzivnijoj proizvodnji – kazao je Hadžić, koji je dodao kako je obrađeno i raznim kulturama ove godine zasijano oko 800 hektara u ZDK-u.

Premijer Mirnes Bašić podsjetio je kako još uvijek nije usvojen Program utroška sredstava u poljoprivredi za 2022. godinu te da je to jedini program kojeg, iz više razloga, nisu donijeli.

-Čekali smo usvajanje federalnog budžeta i on je usvojen krajem marta, tako da smo koordinirano radili na usaglašavanju svih poticajnih mjera, prvenstveno mjera zbog globalnog poremećaja na tržištu. Došlo je do povećanja ulaznih parametara za naše poljoprivredne proizvođače…Jučer je isplaćena proljetna sjetva za naše poljoprivredne proizvođače – istakao je Bašić.

Napomenuo je kako je ukupno za poticaje poljoprivredi u budžetu ZDK-a izdvojeno 3,5 miliona KM, ali da čekaju smjernice Federalnog ministarstva finansija te da se nadaju da će doći do rebalansa budžeta i povećanja tih sredstava.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnić smatra da poticaji mogu biti i veći, jer su “motivacijski faktor”. Kriza je, podsjeća, globalna i samo se reflektuje na našu zemlju.

-Svi ćemo ova sredstva, prevenstveno, iskoristiti za prihranu podignutih zasada i zasnovanih površina. Čisto da bi prinosi bili mnogo veći i da bi bilo u skladu s prethodnim godinama. Znamo da je gnojivo poskupilo drastično – preko 300 posto. Njegova neupotreba smanjuje prinos, a mi pokušavamo da, barem, prinos ostavimo na količinama iz prethodnih godina – kazao je Tutnić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Refik Alihodžić istakao je kako imaju dobru saradnju s Vladom ZDK, ali da očekuje da će rebalansom budžeta tog kantona za poljoprivredu biti uvećan iznos na 4,5 miliona KM.

Predsjednik Udruženja peradara ZDK Nermin Ahmić rekao je da je peradarstvo, koje je u državi najjače u ZDK-u, ove godine u situaciji u kojoj do sada nije bilo.

-To je grana koja je razvijena i radi se po evropskim standardima. Što se tiče same hrane, peradarstvo je u ogromnom problemu, jer 20-ak dana nijedan kilogram kukuruza i soje ne ulazi u BiH. Troše se zalihe. Do kada će se trošiti, to je pitanje. To je na državi i višim nivoima da nađu saradnju i da se odblokira uvoz žitarica iz Srbije – kazao je .

On se, također, nada većim poticajima te da će s tim sredstvima uspjeti održati proizvodnju i, prije svega, građane tog kantona snabdijevati “sigurnim i kvalitetnim proizvodima”.