Home » VIDEO: Crna statistika – Više od 35 hiljada saobraćajnih nesreća prošle godine u BiH
BIH

VIDEO: Crna statistika – Više od 35 hiljada saobraćajnih nesreća prošle godine u BiH

Više od 35 hiljada saobraćajnih nezgoda dogodilo se samo tokom prošle godine u Bosni i Hercegovini. U crnoj statistici lider je Kanton Sarajevo. Crni niz se nastavio i prethodnih dana. Sve dok je račun u ugostiteljskom objektu veći od novčane kazne, situacije se neće promijeniti, navode stručnjaci.

Još jedan izgubljen život na bosanskohercegovačkim cestama. U direktnom sudaru kod Doboja, poginula je jedna žena. Vijesti o saobraćajnim nesrećama pune novinske stupce. Bez ikakvih pravila, živote gube vozači, pješaci, biciklisti. Najčešći razlozi su neprilagođena brzina i alkohol, ali nisu jedini. Mišljenja građana Sarajeva podijeljena kada je riječ o uvođenju rigoroznijih kazni, ali ipak saglasni da je saobraćaj nije bezbjedan.

A kada se prebroje saobraćajne nezgode, podaci su poražavajući. Iz godine u godinu, broj pomenutih raste. Pa se tako 2023. godine dogodilo 5 i po hiljada više udesa nego 2020. godine. U Brčko distriktu 232 nezgode, u Republici Srpskoj nešto više od 10 hiljada, u Federaciji Bosne i Hercegovine više od 24 hiljade. U pogledu kantona, zabrinjavajuće je što Kanton Sarajevo bilježi tek 454 nezgode manje nego cijela Republika Srpska. Na drugom mjestu je Tuzlanski kanton, ali ipak brojke su značajno manje nego u sarajevskom. Razlika je oko 7 hiljada. Veliki broj registrovanih vozila i ogromne dnevne migracije iz okolnih gradova, ipak nisu opravdanje za ovakvo stanje u Sarajevu. Ipak, nisu nam potrebni revolucionarni izumi, nego odveć poznate metode, pojačana policijska kontrola, prisustvo radarskih sistema i veće kazne.

“Vi imate kazne koje ako platite u roku od 8 dana, su 20 ili 40 KM. Ili za vožnju pod dejstvom alkohola, imam običaj da kažem sve dok nam je račun u ugostiteljskom objektu u kom se konzumira alkohol veći od novčane kazne koja prijeti za to, stanje u toj oblasti neće biti dobro”, kazao je Semir Šut, stručnjak za sigurnost.

No, bahati pojedinci počeli su se kažnjavati oduzimanjem vozila, a po ugledu na dugogodišnju, uspješnu praksu ZDK-a. Pa su tako u KS prošle godine oduzeta 83 vozila. Saobraćajni vještak Mirzet Sarajlić navodi da je ključna i kontinuirana edukacija, s obzirom da značajan broj vozača ne poznaje saobraćajna pravila.

“Čovjek koji u osnovnoj školi prođe tehnički odgoj u sedmom-osmom razredu, on do polaganja vozačkog ispita nema nikakve saobraćajne edukacije, pogotovo ovi koji idu u medicinske škole, društvene nauke. Poslije polaganja vozačkog ispita, ljudi su prepušteni sami sebi, nemamo nikakvih kampanja koje bi mogle edukovati ljude i oni do kraja svog života imaju znanja ona koja su stekli u momentu polaganja ispita, a taj period zna biti 40-50 godina, a saobraćajna slika se u tom periodu u potpunosti promijenila”, kaže Sarajlić.

Uskoro se navršava godinu dana otkako su na ovom mjestu život izgubile dvije djevojke. Tada su i nadležni i građani glasno govorili o rigoroznijim mjerama. Do danas se stanje na cestama nije poboljšalo, i ko zna koliko će još nevinih stradati zbog neodgovornosti pojedinaca. N1

Tags