Home » Uskrsna poslanica – Uskrs se može slaviti na pravi način samo ako se želi napustiti grijeh
BIH

Uskrsna poslanica – Uskrs se može slaviti na pravi način samo ako se želi napustiti grijeh

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, povodom najvećeg katoličkog praznika Uskrsa, uputili su zajedničku poruku katolicima koju je danas u Sarajevu pročitao Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

U zajedničkoj uskrsnoj poslanici, koju potpisuju mons. Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Željko Majić, biskup banjolučki, i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki se ističe da je Isusovo uskrsnuće najviša istina vjere u Krista te je, kao središnja istina vjerovana i življena u prvoj kršćanskoj zajednici, prenesena kao temeljna predaja, utvrđena spisima Novoga zavjeta, propovijedana kao bitni dio vazmenog otajstva zajedno s križem.

– Isusovo uskrsnuće je, duboko to vjerujemo, prvo u dugom nizu pobjeda nad smrću jer nakon njega, što također s nadom vjerujemo, uslijedit će uskrsnuće drugih ljudi koji su usnuli snom mira. Stoga, vođeni vjerom u Isusovo uskrsnuće i hranjeni nadom u svoj vječni život, kršćanski vjernici radosno navješćuju: „Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Ali svatko u svom redu: prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o njegovu dolasku“. Odnosno, kao što kaže stari kršćanski pjesnik: “Krist uskrsnu od mrtvih, smrću satre smrt, onima u grobovima život darova Isusovo uskrsnuće je, dakle, događaj u kojemu je nadvladana smrt te je po tom događaju trajan život darovan u obliku ponude i mogućnosti svakomu, jer svaki čovjek je već ili će tek biti u nekom grob – navodi se u poslanici.

– Taj duhovni izlazak i prekid je, ustvari, pretpostavka slobode i čovjekova uskrsnuća za bolji život na zemlji i potom za život vječni. Taj čovjekov izlazak iz duhovne sljepoće i sužanjstva te njegov prelazak u stanje blagoslova i milosti Gospodnje također je smisao Isusova poslanja. Jer on je za sebe kazao, da ga je Duh Gospodnji poslao na ovaj svijet i među ljude s nakanom ‘proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene’. Prema tomu, Uskrs se može slaviti na pravi način samo ako se želi napustiti grijeh, odnosno svaki oblik hladne tame duhovnoga groba. To jest, ako se nastoji izaći iz stanja duhovne zamrlosti i trajati u pravom životu koji je sloboda od zla i pristajanje uz dobro – navodi se u uskrsnoj poslanici.

U poslanici je upućena čestitka svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Kristovim vjernicima u biskupijama poželivši im “sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane sa željom da se raduju Isusovu uskrsnuću te da, s nadom u svoje uskrsnuće i život vječni u duhovnoj slobodi, uvijek grade bratske osjećaje i prijateljstvo sa svim ljudima i jačaju crkveno zajedništvo čiji izraz želi biti i ova naša zajednička uskrsna poslanica koju, duboko zahvalni Duhu Božjemu za taj poticaj, prvi put objavljujemo u ovom obliku”.