Home » Studenti u FBiH bi uskoro mogli legalno raditi i studirati: Prvi korak načinjen, donosimo detalje
BIH

Studenti u FBiH bi uskoro mogli legalno raditi i studirati: Prvi korak načinjen, donosimo detalje

Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Izmjene Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima. O ovome su u Novom danu N1 govorili Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH i Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu FBiH (SDP) te Rijad Crkvenjak iz Studenskog parlamenta u Sarajevu.

O onome što je su novitetu u ovom zakonu obrazložila je Lana Prlić iz SDP-a BiH.

“Ova izmjena se odnosi samo na član 166 gdje se ustvari dozvoljavaju povremeni i privremeni poslovi studentima, redovnim vanrednim, pa i onim na DL studijama u periodu od 180 dana u toku jedne kalendarske godine”, objasnila je Lana.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH stižu zahvale na račun usvajanja ove izmjene zakona, te oni nude i dodatna poboljšanja za studente koji žele da rade.

“Mi bismo željeli da idemo korak dalje. Evropska praksa poznaje i model u kojima student radi u budućoj struci gdje kroz taj svoj privremeni ili povremeni angažman, koji je sada predviđen do maksimalno 180 dana na godišnjem nivou kroz zaključenje dva maksimalno ugovora o radu. Zašto ako mladi kolega ili njegovi prijatelji sa fakulteta mogu da rade i duže, zašto im se to ne bi omogućilo. Da njegov rad priznamo kao rad u struci kao priznanje pripravničkog ili drugog staža”,  kazao je Nenadić.

Studenti su itekako zadovoljni jer, ističu, već rade sezonske poslove i želja im je da taj rad bude legalizovan.

“Nama je drago ispred Studentskog parlamenta UNSA da je zakon u poroceduri te pozivamo delegate Doma naroda da ga usvoje da studenti mogu legalno da rade”, istakao je Crkvenjak.

Upućen je zajednički poziv Domu naroda FBiH da što prije usvoji ove izmjene kako bi zakon stupio na snagu a koliko je vrijeme bitan detalj objasnio je Nenadić iz Udruženja poslodavaca istakavši da smo sasvim sigurno studente i njihov rad već izgubili u ovoj turističkoj sezoni pa će oni svoju sreću i ove godine pronaći u zemljama okruženja.