Home » U zeničkoj bolnici ponovno dostupna operacija karcinomima glave, lica i vrata
Zenica

U zeničkoj bolnici ponovno dostupna operacija karcinomima glave, lica i vrata

Ulaganje u mladi kadar, obrazovanje i podrška menadžmenta za Kantonalnu bolnicu Zenica isplatilo se više puta.

U domaćoj i javnosti regiona sve češće se govori o uspjesima zeničkih doktora koji, i pored nedostataka prostora a nerijetko i opreme, obavljaju komplikovane i hvale vrijedne postupke.

Tako je teškim onkološkim pacijentima ZDK-a, SBK-a, ali i drugih kantona, od nedavno ponovno dostupna operacija uznapredovalih karcinomima glave, lica i vrata.

Za teške onkološke pacijente operacija uznapredovalih karcinoma glave, lica i vrata u KBZ-u znači uštedu vremena i novca, ali i lakši oporavak

Iako se na Odjelu ORL-a i MFH-a KBZ-a oduvijek rade komplikovane hirurške operacije onkoloških pacijenata, za ovu vrstu već dvadeset pet godina pacijenti su bili primorani na odlazak u kliničke centre ili inozemstvo. Danas, uz podmlađen i dobro educiran kadar, pacijentima nakon uklanjanja karcinoma ne ostaje vidljiva promjena na glavi i vratu.

Kako objašnjava prim. dr. spec. Đenad Hodžić, načelnik Odjela ORL-a i MFH-a, jedno vrijeme su bili i kadrovski oslabljeni i resursi su im bili ograničeni: “Međutim, sada su se stvari poklopile i mi ih opet možemo da radimo”.

“Ponovo imate pacijenta koji je anatomorfološki isti ili sličan kako je došao prije operacije i da ponovo ima uspostavljene funkcije koje su obično u toku te operacije narušene, a to je funkcija govora, mimike, žvakanja”, ističe dr. Nedim Leto, specijalist maksiofacijalne hirurgije KBZ-a.

KBZ je pogodno mjesto za razvoj i usavršavanje mladog kadra na čemu konstantno radi menadžment. No, brojne mogućnosti uskraćene su zbog statusne pozicije. Prelaskom u univerzitetsku bolnicu unaprijedila bi se i skrb za pacijente koji dolaze iz svih krajeva BiH.

“Bar 10 godina ja nastojim na sve načine da mi dobijemo u sistemu svoj dio za neke stvari koje mi ne radimo, a koje su vrhunac i koje smo davnih dana mogli da radimo i prije nekih drugih koji to sada rade – recimo, kohlearne implante… zbog sistema, zbog statusa KBZ-a, jer niso univerzitetska bonica”, navodi Hodžić.

Ovo je još jedan primjer kako se ulaganje u obrazovanje mladog kadra isplati, naročito kada se radi o ljekarima koje nastojimo zadržati u našoj zemlji. No, ne smijemo zanemariti ni uslove koje im moramo osigurati kako bi uz profesionalno usavršavanje unaprijedili naš zdravstveni sistem.