Home » Kantonalna direkcija za ceste ZDK preuzela održavanje kompletne dionice GGM-a
Zenica

Kantonalna direkcija za ceste ZDK preuzela održavanje kompletne dionice GGM-a

Direktor Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona Rasim Kovač i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisali su danas ugovor o utvrđivanju pravca, dužine i širine i regulisanju međusobnih odnosa na poslovima održavanja i zaštite dijela regionalnih cesta koje prolaze kroz uže gradsko područje Grada Zenica.

Kantonalna direkcija za ceste je ovim ugovorom preuzela održavanje dionica regionalnih cesta R445 Nemila-Zenica-Lašva i R441 Zenica-Vjetrenice, koje prolaze kroz uže gradsko područje grada Zenica i ulaze u sastav Glavne gradske magistrale koju je sagradio Grad Zenica.

Održavanje i zaštitu navedenih dionica proteklih godina zajedno su vršili Grad Zenica i Kantonalna direkcija za ceste, ali svako po jednu kolovoznu traku.

Gradonačelnik Kasumović zahvalio se premijerki Amri Mehmedić i ministru za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijelu Pašiću, navodeći da je ugovor rezultat “toplijih vjetrova saradnje” između Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

– Kanton je ovime preuzeo održavanje kompletne regionalne ceste. Grad Zenica i dalje vraća 50 miliona KM kredita za koji se zadužio za regionalnu cestu. Do sada smo mi pomagali kanton, a sada kanton preuzima održavanje onoga što smo mi sagradili – rekao je Kasumović.

Dužina predmetnih dionica regionalne ceste je 3,70 km i to od mosta preko rijeke Bosna do kružnog toka Bojin Vir u dužini od 3,70 km i Fakultetska ulica u dužini 0,35 km.

– Obje kolovozne trake su date na održavanje Kantonalnoj direkciji za ceste, a Grad Zenica ima za obavezu zaštitu ove ceste – rekao je Rasim Kovač.