Home » Kantonalni štab civilne zaštite ZDK dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama
Zenica

Kantonalni štab civilne zaštite ZDK dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KŠCZZDK), danas je na svečanoj sjednici povodom 1. marta – Svjetskog dana civilne zaštite, kojom je predsjedavao komandant i novi ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi tog kantona Danijel Pašić, dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za 2023. godinu.

Priznanja “Zlatna značka”, “Pismena zahvalnica” i “Pismena pohvala” dodjeljuju se pojedincima i kolektivima “za naročito uspješan rad, djela i zasluge te doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara, a na prijedlog općina u ovom kantonu te KUCZZDK, a najviše priznanje – “Zlatna značka”, ove je godine dodijeljena Kerimu Karaliću iz Kaknja.

Karalić je policajac Policijske stanice Kakanj, a on je priznanje zaslužio za podvig od 3. januara prošle godine, kada je spasio dvoje djece iz požara u kući u kakanjskom naselju Varda.

Priznanje “Pismena zahvalnica” KŠCZZDK-a, na prijedlog općina, dodijeljena je Udruženju građana “Klub spasilaca Gorske službe spašavanja Kakanj” i volonterima Crvenog križa općine Kakanj, a “Pismena pohvala” Enidu Čauševiću iz Službe civilne zaštite Maglaj.

KŠCZZDK je, također na prijedlog općina, predložio Federalnom štabu civilne zaštite da dodijeli pismenu zahvalnicu UG “Klub spasilaca GSS Kakanj”, a plaketu Edinu Smajloviću iz Visokog.

Na prijedlog KŠCZZDK-a, priznanje “Pismena zahvalnica” uručena je i članovima općinskih i gradskih gorskih službi spašavanja, čiji su članovi učestvovali u akciji spašavanja stradalnika nedavnog zemljotresa u Turskoj.

Zahvalnice je dobilo 18 spasilaca, među kojima i Almir Tabaković iz GSS Zenica, koji u akciji učestvovao sa svojim psom Atosom. Ovo su priznanje dobile i njegove kolege iz zeničke stanice Emir Hodžić, Faris Hinović, Alma Okanović, Denis Okanović, Sabir Patković, Samid Grabus i Spahija Tokalić, kao i pripadnici GSS Visoko Kenan Ćatović, Adin Šehović i Samra Džafić, GSS Zavidovići Amna Bajraktarević, Jasmin Ferhatović, Jasmina Omerbegović, Ljubo Čuščević i Samir Bešlija te pripadnici GSS Kakanj Enes Kozlo i Sabit Avdispahić te Mjesna zajednica Misurići, Općina Maglaj. Pismena zahvalnica je uručena i prethodnom komandantu KŠCZZDK-a i ministru u prethodnom sazivu Vlade ZDK Arnelu Isaku.

Ministar Pašić je zahvalio svima koji su doprinijeli radu i promociji aktivnosti CZZDK-a, a posebno spasiocima koji su spašavali unesrećene u zemljotresu u Turskoj pa je ova sjednica i počela odavanjem počasti stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji te u proteklih godinu dana preminulim članovima CZZDK-a.

– Posebno zahvaljujem našim herojima, koji su pomagali spašavanju života u Turskoj, koja je u februaru bila pogođena prirodnom nepogodom katastrofalnih razmjera. Ove godine KŠCZZDK odlučio se da tema obilježavanja bude “Opremanjem, edukacijom i vježbom do smanjenja rizika i posljedica od prirodnih i drugih nesreća. Prošle godine, kao i svih prethodnih, KŠ izdvajao je sredstva za opremanje i obučavanje kako kantonalnih, tako i općinskih struktura zaštite i spašavanja – naglasio je Pašić.

Naveo je da je u tom kontekstu izdvojeno blizu 180.000 KM budžetskih i sredstava posebne naknade za opremanje Službe spašavanja sa visina, Službe spašavanja na vodi i pod vodom, Hemijsko-biološke službe, Kantonalnog štaba i Operativnog centra te za obučavanje pripadnika civilne zaštite i spasilačkih službi.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite Džavid Aličić također je zahvalio svima koji su pomagali, a posebno spasiocima koji su boravili u Turskoj.