Home » U Zenici uveden digitalni način naplate parkinga
Zenica

U Zenici uveden digitalni način naplate parkinga

Grad Zenica dio je projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” uz finansijsku podršku specijalizovanog programa iz Njemačke. Realizuju ga njemački GIZ, kompanije Lanaco, DVC Solutions i Bit Alijansa – udruženje IT kompanija u BiH. Cilj je unaprijediti sistem parkinga i olakšati njegovo korištenje.

Problem pronalaska slobodnog parking mjesta više neće biti prisutan u Zenici. Uvođenjem digitalnog načina naplate parking karata putem online kroz GoParking aplikaciju nadogradit će se trenutni sistem i ponuditi još jedan od načina da se obezbijedi, olakša i uštedi vrijeme plaćanja parkinga.

“Vrlo brzo i jednostavno možete pronaći parkinge koji su rasprostranjeni širom BiH, koji su u ovoj aplikaciji, da lako dođete do njih koristeći Google mapu koja je povezana s aplikacijom i uz dva tri klika možete da plaćate parking”, pojašnjava Novak Čičković, PR kompanije Lanaco.

Najveću korist pametnih parkinga osjetit će krajnji korisnici. Za početak predviđena su 202 parking mjesta. Iako se već krenulo s implementacijom, postoje još neke softverske mogućnosti za budućnost.

“Grad Zenica još uvijek nije u mogućnosti da ih realizuje. U pitanju je odluka da se ide u smjeru izdavanja prekršajnih naloga kao vida kazne. To je jedina funkcionalnost sistema koja nije implementirana”, ističe Srđan Zagorac, projekt menadžer u kompaniji Lanaco.

Prepoznavajući važnost domaće struke i krajnjeg proizvoda projekat je predstavljen i studentima Politehničkog fakulteta UNZE kojima je ponuđeno i apliciranje na praksu u kompaniji Lancom.

“Upravo ovakvi projekti su rješenja koja otvaraju radna mjesta, a mi obezbjeđujemo kadrove za ta radna mejsta, da ta radna mjesta ne budu samo na ekploataciji prirodnih resursa nego da je to primjena znanja, novih tehnologija”, navodi dekan Politehničkog fakulteta u Zenici Samir Lemeš.

Korisnici aplikacije neće biti obavezni da istaknu parking kartu na vidno mjesto u automobilu, jer će informaciju o validnosti kupljene parking karte kontrolor dobiti iz sistema.

federalna.ba