Home » U okviru Dana BNP-a održano scensko čitanje „New Stages Southeast“
Kultura

U okviru Dana BNP-a održano scensko čitanje „New Stages Southeast“

U okviru manifestacije Dani BNP-a, organizirane povodom 74. godine postojanja pozorišta u Zenici, održano je scensko čitanje pod nazivom „New Stages Southeast“ u režiji Ajle Bešić i u produkciji Goethe instituta Bosne i Hercegovine te Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

U okviru trogodišnjeg pozorišnog projekta za jugoistočnu Evropu, Goethe Institut je okupio mlade autore, pisce dramskog teksta iz osam zemalja koji su razvili više od 30 pozorišnih tekstova. Koliko je zasta važno njegovati savremeni dramski tekst, a potom ga vidjeti u teatru u formi pozorišne predstave, pojašnjava Simone Voigt, direktorica Goethe Instituta u BiH: “To je i bio cilj ovog projekta, da mladim autorima damo šansu da rade na svojim tekstovima i tokom ovog trogodišnjeg projekta imali su šansu da rade s lokalnim i istaknutim njemačkim mentorima – i ne samo da rade na svoji tekstovima nego i da dobiju binu kako bi pokazali svoje radove. Danas smo u Zenici u teatru koji je otvoren za ovakve i slične događaje”.

Na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica upriličeno je čitanje 5 dramskih tekstova savremenih pisaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u inscenaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

“Ono što je zaista bitno kod ovog konkursa je što nam je svima pružio priliku da naši tekstovi se razviju kroz radionice koje su trajale tri godine, ali i da oni tekstovi koji su proglašeni najuspješnijim, koje je međunarodni žiri proglasio najuspješnijim, budu uprizoreni u raznim evropskim pozorištima”, ističe Asja Krsmanović, autorica teksta Kiselina.

Bosansko narodno pozorište Zenica već tradicionalno u okviru Festivala bh. drame motivira domaće, naročito mlade pisce, dajući im šansu da kroz javni konkurs promovišu svoja djela, ali i da njihovi tekstovi budu dio programa tetarskih kuća. Mladi autor Dario Bevanda, inače autor teksta Tama na rubu grada, već je imao iskustvo da u produkciji zeničkog pozorišta nastane predstava Pink Moon prema njegovom tekstu: “I sigurno mislim da ni jedno drugo pozorište u državi ne može se mjeriti sa BNP-om Zenica po količnini savremenih tekstova bosanskohervegovačkih autora i autorica koji su na neki način postavljeni na sceni bilo u vidu scenskog čitanja, predstave ili u vidu objavljivanja”.

Večeras će u okviru manifestacije Dani BNP-a biti promovisana knjiga „Tri dana“. Radi se o tri dramska teksta koja su se našla na prvom mjestu na posljednja dva konkursa. Na promociji knjige će govoriti autori Anes Osmić, Vedrana Božinović i Dario Bevanda.