Home » U mjesecu zaštite od požara – vatrogasni prilazi i prolazi su pravi problem
Zenica

U mjesecu zaštite od požara – vatrogasni prilazi i prolazi su pravi problem

Oktobar se obilježava kao mjesec zaštite od požara. Pokaznim vježbama vatrogasci prikazuju sposbnosti gašenja te spašavanja unesrećenih. U Zenici su se profesionalnoj vatrogasnoj jedinici priključili i drugi članovi civilne zaštite.

Rad u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici prije svega znači susretanje sa nesrećama i stresnim situacijama. Tridesetogodišnje djelovanje dvojice vatrogasaca koji su odlikovani priznanjem za rad nosi i uspomene na najteže intervencije.

Za vatrogasca Safeta Arnauta, jedna od najtežih inrtervencija su saobraćajne nezgode: “Dođete, a ne možete ni prepoznati ljude”.

“Čitav život vučeš i pamtiš, ali vatrogasni poziv je takav – nosi vas adrenalin i kada nekoga spasite, onda vas to drži za ubuduće”, kaže Mustafa Mahmutagić, komandir Vatrogasnog odjeljenja Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

U četiri pokazne vježbe, u saradnji sa ostalim članovima civilnog društva, zenički vatrogasci su još jednom pokazali da su jedna od najboljih jedinica koja je na usluzi svim građanima. U nepune dvije godine imali su više od 1.700 intervencija. No, pored njihove spremnosti za sprečavanje požara, ističu, najvažnija je edukacija cjelokupnog stanovništva.

“Kako da se ponašaju, kako da parkiraju vozila – jer nam baš prave problem sa parkiranjem auta. Vatrogasni prilazi i prolazi su nam pravi problem, a zatim neispravni hidranti”, navodi Nermin Mujkanović, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Uz gotovo 60 profesionalnih vatrogasaca, u Zenici je i 170 članova 6 jedinica civilne zaštite. Iako djeluju zajedno u brojnim nesrećama, efikasnije djelovanje omogućio bi rad u zajedničkom krugu. No, ni druga pitanja nisu do kraja riješena.

“Naravno da je bitno i olakašavajuće da sve strukture civilne zaštite budu na jednom mjestu, kako što je služba 91. Tako bi na ovom mjestu bilo potrebno da se nalaze sve službe koje će u istom momentu moći reagovati što prije”, poručuje Mirza Husetić, komandant Štaba Civilne zaštite Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF) ističe probem sa zgradom: “Kao i sve u ovom gradu, nije uknjiženo na Grad. Sad se borimo sa Rudnikom Zenica oko vlasništva te zgrade, ali ulažemo u to”.

No, i pored nesavjesnih građana i organizacionih problema, zenički vatrogasci primjer su spremnosti i efikasnosti u najtežim situacijama, što su pokazali nebrojeno puta do sada.

federalna.ba