Home » Trošimo li previše novca na idejna rješenja⁉️
Zenica

Trošimo li previše novca na idejna rješenja⁉️

Grad Zenica dobio je idejno rješenje za Centralni trg, a za troje nagrađenih iz budžeta je izdvojeno 45.000 KM. Za sada nije poznato kada će krenuti realizacija izabranog idejnog rješenja.

Za idejno rješenje “Riječni kvart” izdvojeno je 45.000 KM. Kako kažu iz Asocijacije Arhitekata u BiH, “spektakularno rješenje koje obećava glamour i hiljade eventualnih radnih mjesta u izbornoj godini, kič koja nema uporište u realnosti ni potrebama građana”.

– Uključimo li u troškove organizacije natječaja i rad administrativnih struktura potrebnih da se natječaj sprovede, poreze i ostale troškove ta je brojka sigurno u blizini 100.000,00 KM. Nije poznato kada će krenuti realizacija izabranog idejnog rješenja.

Izrada idejnog rješenja simbola grada Zenica koji će navodno nekad biti postavljen u sklopu kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M17 na ulazu u grad Zenica s južne strane koštalo je 15.000 konvertibilnih maraka.Nije poznato kada će krenuti realizacija izabranog idejnog rješenja

Idejno rješenje za gradsku vijećnicu koštalo je 20.000 konvertibilnih maraka. Nije poznato kada će krenuti realizacija izabranog idejnog rješenja

Idejno rješenje Gradske kafane koštalo je 4.000 konvertibilnih maraka.

Za idejni projekat za sportsko-rekreativno-poslovni centar (SRPC) “Papirna” nema podataka o iznosu.

Također, za projekte rekonstrukcije Bilinog Polja, ragbi terena i akademije te izletišta Bistričak nije poznato koliko novca je potrošeno.

Usput spomenimo i projekat žičare Zenica – Smetovi, modernizaciju Autobuske stanice Zenica, te projekat uređenja Trga Bosne i Hercegovine za koje također nije poznato kada će krenuti realizacija. Od 2016. godine idejna rješenja sipaju kao iz rukava a realizacija “na čekanju”.

Trošimo li previše budžetskog novca na idejna rješenja? 32.info