Home » Sistemski riješeno pitanje porodiljnih naknada u ZDK-u, 1000 KM znači puno
Zenica

Sistemski riješeno pitanje porodiljnih naknada u ZDK-u, 1000 KM znači puno

Teška ekonomska situacija u zemlji često je razlog neširenja porodice. Brojni su parovi bez ili tek sa jednim djetetom. Uz redovne troškove života, najveći izazov za roditelje je briga o novorođenčetu – od hrane do higijenskih potrepština. Prethodna godina, uz sve svoje nedaće, za novopečene majke iz ZDK-a donijela je sistemsko rješenje u vidu Zakona o porodiljnim naknadama u iznosu od 1000 KM.

Za Nizamu Imamović, dvoje djece i muža –  transplantiranog bolesnika, jedini izvor zarade dugo je bila samo pomoć od 109 maraka i 25 maraka dječijeg doplatka. Porodiljnu naknadu od 1000 KM, koju dobija na osnovu šestomjesečne bebe, dočekala je sa radošću: „Bebi su potrebne pelene, hrana – ja bebu dojim, ne koristim nikakvu prehranu, ali dijete već ima 6 mjeseci, trebaju sokići, povrće, voće, dodaci, mlijeko nije dovoljno jer je ona veća. Treba odjeća, obućica, kreme. Kad se dijete razboli, sad je vrijeme prehlada i gripa, trebaju sirupi… Hiljadu KM za jednu kuću, jednu porodicu, nas je 4 člana, znači puno“.

Zakon o porodiljnim naknadama na nivou Zeničko-dobojskog kantona usvojen je u septembru 2022. s ciljem ujednačavanja prava porodilja te poboljšavanja nataliteta. No, porodilje iz ovog kantona najviše raduje činjenica da s dolaskom nove vlasti zakon, ipak, ostaje na snazi.

„To je zakonski utvrđeno, bez nekog drugog mijenjanja, mislim to sad ne može niko pobiti. Zakon je donesen i izmijenjen i ovo je zakonska regulativa o pitanju porodilja. U nekom drugom pravcu neće moći biti odstupanja“, ističe bivša ministrica za rad i socijalnu politiku, izbjeglice i raseljene osobe ZDK-a Azra Šabanović (NES).

Najveći benefit osjeti oko 17.000 nezaposlenih porodilja. Do donošenja novog zakona, zbog cenzusa na tri prava, pomoć su ostvarivale samo rijetke,  njih pedesetak. Nesumnjivo, i za zaposlene majke ovo je velika olakšica jer je dosadašnja naknada iznosila tek 80% od osnovne plate.

„Za novi život, za novu bebicu mi želimo da sve bude najbolje, a primanja su niska i to je realnost, ali ta hiljada maraka je stvarno velika olakšica. Današnjim mladim bračnim parovima prvo što je njihov problem je pitanje da li da širimo porodicu, odakle ćemo, kako ćemo“, priča Sumeja Kovač.

Zakonom porodiljna naknada za majke blizanaca uvećava se za 20%, a isti je i procent za svako sljedeće rođeno dijete. Njegovi efekti bit će vidljivi u narednim godinama kada će biti jasnije da li krivca za pad nataliteta trebamo tražiti u lošoj finansijskoj ili društveno-političkoj krizi.

federalna.ba