Home » Treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”
Zenica

Treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”

U BNP Zenica danas je održan treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” u organizaciji vrtića “Abakus” i uz podršku BNP Zenica i partnera “Eko život” i sponzora.

Festival je ove godine okupio 257 učesnika, gdje su osim polaznika vrtića “Abakus” učestvovali i učenici i nastavnici drugih odgojno-obrazovnih ustanova u Zenici, Dom-porodice Zenica, kao i OŠ Bilalovac iz Kiseljaka.

“Cilj nam je danas zajedno slavimo našu ljubav prema  planeti Zemlji i da pošaljemo zajedno poruke ljubavi i mira. Naša djeca su naš ponos i naša inspiracija, i kroz brojne aktivnosti nas podsjećaju da volimo našu zemlju i na neki način ih učimo kako biti pravi član zajednice. Zahvalni smo roditeljima, partnerima i prijateljima festivala. Nadam se da će ovo biti početak nekog novog doba bar za nas koji učestvujemo u manifestaciji i da ćemo širiti dalje poruku mira” istakle je direktorica “Abakusa” Emina Talić-Hakanović.

Sam uvod u Festival je bila višemjesečni program u čijim aktivnostima je učestvovalo preko 1.000 učesnika.

Današnji program je počeo od ranih sati radionicom Fondacija Friedrich Ebert Stiftung Bosna i Hercegovina pod nazivom “Djeca su čuvari planete i svijeta, a šta rade odrasli?”. Nakon toga su učenici KŠC “Sveti Pavao” priredili povijesni sajam u foajeu BNP Zenica.

Scenski program je pripremilo 257 dječaka i djevojčica uz podršku svojih roditelja, odgajatelja i drugih prijatelja, a program je ispratilo oko 500 ljudi u publici.