Home » Sufinansiranje samozapošljavanja u ZDK
Zenica

Sufinansiranje samozapošljavanja u ZDK

Poticajna sredstva Zavoda za zapošljavanje često su najbolji način da nezaposlene osobe dobiju priliku da rade, a istovremeno da poslodavci dobiju olakšice i radnike za svoju djelatnost. Za mjeru „Druga prilika 2022“ u okviru programa sufinasiranja samozapošljavanja – Start up osigurano je oko pola miliona maraka. Osim toga, danas je na web stranici Službe za zapošljavanje ZDK-a otvoren javni poziv za učešće u projektu sufinasiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca.

U jednom danu prijavilo se 114 aplikanata. Prijavu je bilo moguće obaviti isključivo putem e-maila sa bi se spriječile zloputrebe, ali i ubrzao proces, pa je zainteresovanim nezaposlenim osobama prijava stigla u realnom vremenu.

“Prvih 55 aplikanata ide u realizaciju, po vremenu prispjeća prijava na mail adresu i zbog ograničenosti sredstava. Drugi dio aplikanata, njih 59, nalazi se na listi čekanja”, pojašnjava rukovodilac Odjeljenja u Službi za zapošljavanje ZDK-a Sehadet Hadžić.

To praktično znači da će i ostale aplikacije moći biti realizovane nakon što budu oslobođena sredstva od prethodnih aplikanata, odnosno sredstva koja ostanu neutrošena. Zbog velikog broja prijava, program je zatvoren isti dan istekom radnog vremena.

Za drugi javni poziv, Projekat sufinasiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca osigurano je ukupno 200.000 maraka.

“Subvencija poslodavcima po zaposlenoj osobi, ukoliko je osoba s visokom stručnom spremom, iznosi 800 KM po osobi na period od 12 mjeseci, dok je za srednju stručnu spremu i nižu 600 KM mjesečno na period 12 mjeseci”, dodaje Hadžić.

U okviru ovog budžeta, također se mogu prijaviti osobe koje se opredjele za pokretanje vlastitog posla.

Autor: federalna.ba