Home » Stotine Zeničana i Zeničanki na mirnom protestu protiv nasilja nad ženama
Zenica

Stotine Zeničana i Zeničanki na mirnom protestu protiv nasilja nad ženama

Stotine Zeničana i Zeničanki na mirnom protestu protiv nasilja nad ženama- Jučer u 18h na Trgu Alije Izetbegovića održan je mirni protestprotiv nasilja nad ženama “STOP FEMICIDU i svim oblicima nasilja”.

Nakon stravičnog ubistva u Gradačcu danas je u deset gradova u FBiH organizovani protesti.

Prisutnima su se obratili jedna od organizatorica Emina Babić, predstavnica Medica Zenica Sabiha Husić i predstavnica Centra ženskih prava Zenica.

Protesti su uslijedili nakon što je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović (38), 55-godišnjeg Đengiza Ondera i njegovog 23-godišnjeg sina Denisa Ondera. Osim toga, ranio je tri osobe.

Sulejmanović je počinjenje zločina uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram, a tokom bjekstva od policije na ovoj društvenoj mreži je imao još jedno videoobraćanje. Potom je izvršio samoubistvo.

Ured disciplinskog tužitelja Bosne i Hercegovine je ranije danas formirao predmet o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.

Predmet je formiran nakon što su se pojavili navodi da sutkinja Numanović nije odgovarajuće postupala, tj. da je odbila zabraniti da Sulejmanović prilazi Hećimović. Postoje sumnje da ovo nije jedini propust nadležnih u ovom slučaju. Hećimović je prije nego što je ubijena tražila institucionalnu zaštitu od Sulejmanovića koji ju je maltretirao.

S obzirom na to da su ministri iz Republike Srpske bili protiv, Vijeće ministara nije usvojilo odluku da u cijeloj Bosni i Hercegovini bude Dan žalosti zbog ovog zločina. Federacija Bosne i Hercegovine je odlučila da Dan žalosti bude 16. augusta. Republika Srpska je ranije danas odlučila da također 16. august bude Dan žalosti.