Home » Stjepan Mesić gostovao na tribini u Zenici
Zenica

Stjepan Mesić gostovao na tribini u Zenici

U Zenici je organizovana tribina “Stanje, razvoj i budućnost privrede Zeničko-dobojskog kantona i regije” u organizaciji Ministarstva privrede ZDK i Udruženja privrednika grada Zenica na kojoj je pored predstavnika privrednika i ministarstva, gostovao i govorio počasni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je govorio na temu “Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas”.

Tom prilikom predstavnica Privredne komore ZDK Dijana Babić je predstavila aktivnosti Privredne komore ZDK iz protekle godine, kao i mogućnosti i prilike koje Privredna komora pruža.

Privrednici su istakli izazove sa kojima se susreću na tržištu i aktivnosti koje poduzimaju. Ministar privrede ZDK Samir Šibonjić je naveo sve kvalitete privrede u ovom kantonu i potencijale koje Zeničko-dobojski kanton ima za razvoj i regionalnu saradnju.

Stjepan Mesić je analizirao trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, Evropi i svijetu.

Mesić je kazao da je današnji događaj prilika da razgovaraju o privredi Bosne i Hercegovine i kako ona može funkcionisati sa regionom, a jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas.

Mesić je kazao da nije prezadovoljan političkim promjenama u BiH te da bi se sve mnogo brže rješavalo kada bi Međunarodna zajednica pokazala da je zainteresirana za razvoj BiH i regije.

“U Srbiji oficijelna politika kaže da priznaju BiH u njenim granicama, institucije, zadovoljni su da se BiH razvija, a u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je politika Beograda?”, kazao je Mesić.

Dodao je da je slična situacija i mišljenje hrvatske politike gdje se zaobilazi Sarajevo.

“U Hrvatskoj imate isto. Reći će vam da priznaju Bosnu i Hercegovinu, to je naša susjedna zemlja, moramo surađivati, sve ćemo govoriti što je pozitivno, ali često se zaobilazi Sarajevo. Tamo se modificira bosanska politika, ali ako jedan odlazi u Banja Luku, drugi u Mostar i zaobilazi se Sarajevo. Opet, nije usaglašena ta politika”, dodao je Mesić.

Dragana Čovića sa Miloradom Dodikom nazvao je braćom koja ruše državu.

“I Hrvatska kaže da priznaje BiH u svim okvirima, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, a on je razbijač BiH isto kao što je Dodik. To su dva brata blizanca u razbijanju Bosne i Hercegovine”, izjavio je Mesić.

Prije nekoliko godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Mesić je održao predavanje o putu BiH ka Evropskoj uniji, a na pitanje da li smo se pomjerili imalo od tada, na kraju je kazao da je problem što se gleda u historiju, a ne u budućnost.

“Često u svijetu kažu kada se dogovore političke strukture u BiH sve će biti u najboljem redu, ali to se ne može dogovoriti ako Zagreb ima politiku koja nije ljudima razumljiva, kao što je i beogradska. Mnogi su opterećeni zbivanjima iz rata, okrenuti su historiji umjesto da se okreću ka budućnosti”, zaključio je Mesić.