Home » Snus je opasan nikotinski proizvod koji se pojavio među mladima
Zenica

Snus je opasan nikotinski proizvod koji se pojavio među mladima

Posljednjih mjeseci na slobodnom tržištu pojavila se prodaja opasne supstance, nikotinskih vrećica naziva Snus, u javnosti poznat kao duhanski proizvod „bez dima“. Primjećeno je da ga konzumiraju mladi školskog uzrasta. Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti i Pedagoški Zavod Zenica rade na prevenciji konzumacije ove supstance.

Snus se, u vidu vrećica, inače, stavlja između usana i desni. I tako satima može biti izvor upijanja nikotina. Ovu pojavu su kod učenika primijetili prosvjetni radnici, te su poduzeli određene mjere.

“U komunikaciji smo sa Zavodom, Zavod sve aktivnosti koji radi na terenu vezane za ovisnost dostavlja nama informaciju, dajemo saglasnosti i podržavamo te sve projektne aktivnosti koje su predložene”, navodi Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK-a.

Sporna materija oštećuje funkcionalnost nervnog sistema, izazivajući haotičnost u mozgu sa posljedičnom zbunjenošću, općenito nekontrolisanim aktivnostima, pa sve do epileptičnih napada.

“Što se tiče samog Snusa, mi smo sada u fazi istraživanja po školama. Imamo tim koji je aktivan te ćemo rezultate istraživanja imati za 10-15 dana. Tada ćemo imati sliku o tome koliko je Snus zastupljen u ZDK-u”, kazao je dr. Amir Čustović, direktor JZU Zavoda za bolesti ovisnosti u ZDK-u.

Nakon dužeg konzumiranja, supstanca može izazvati karcinom usne šupljine, debelog crijeva i drugih organa. Može povećati rizik od srčanog i moždanog udara sa smrtnim posljedicama, te dijabetesa jer se sposobnost kontrolisanja šećera u krvi smanjuje.

“Snus predstavlja nešto što narušava zdravlje, slobodu, sve pozitivne vrijednosti u smislu vrijednosnog sistema same osobe tako da na kraju uzima novac”, dodaje Čustović.

Roditelji zabrinuti i sami su se priključili struci s ciljem prevencije bolesti ovisnosti.

“U sklopu časova odjeljenskih zajednica moraju biti teme koje govore o bolestima ovisnosti i onda razrednik zajedno sa pedagogom ima slobodu da organizira na način koji je najprihvatljivi”, navodi Selvedin Delić, stručni savjetnik za oblast obrazovanja.

Snus je zabranjen u zemljama Evropske unije, osim u Švedskoj. Preventivnim aktivnostima cilj je osvijestiti učenike, upozoriti roditelje i potaknuti psihologe da prepoznaju simptome kako bi mogli na vrijeme reagovati.

federalna.ba