Home » SDA tri ministarstva, DF-ovi i NES-ovi ostaju, ostalo SBB-u i samostalnim
BIH

SDA tri ministarstva, DF-ovi i NES-ovi ostaju, ostalo SBB-u i samostalnim

Skupština Zeničko-dobojskog kantona glasovima 20 zastupnika većine izglasala je smjenu kantonalne vlade, koju je od decembra prošle godine vodila premijerka Amra Mehmedić. Vlada tog kantona nastavit će raditi u tehničkom mandatu do imenovanja nove, a već sutra bi i zvanično trebalo biti poznato ime novog mandatara.

Skupštinski zastupnici zasjedali su po treći put u posljednjih 10 dana. Kako je kazao Alija Ogrić, predsjednik Kluba zastupnika SDA, treća hitna sjednica je sazvana iz razloga što je premijerka imala obavezu da podnese ostavku, a samim tim ostavku podnosi i Vlada ZDK-a.

Nakon što je prošle sedmice izglasano nepovjerenje Vladi, očekivalo se i podnošenje ostavke premijerke Mehmedić, koja to nije učinila pravdajući taj potez odgovornošću prema građanima ZDK-a: “Oklijevala sam da podnesem ostavku zato što u ovom trenutku nemamo mandatara, ne znamo kada će biti imenovana nova Vlada”.

Zastupnici su, osim smjene Vlade, izglasali novi zaključak kojim se osigurava da smijenjena vlada, ustanove i preduzeća kojima je osnivač kanton u narednom periodu ne preuzimaju nove finansijske obaveze i ne vrše nova zapošljavanja.

“Ne možemo mi danas poslati ministre kući. Ovo je Vlada u tehničkom mandatu, s tim što imaju ograničene mogućnosti u svom djelovanju”, ističe zastupnik Ivo Tadić.

Zakazivanje hitnih sjednica kritikovala je opozicija. Tvrde da nova parlamentarna većina krši procedure, naročito zbog činjenice da je danas u određenim dijelovima mijenjan i sam poslovnik.

“Imate odluku gdje se mijenja Poslovnik Skupštine ZDK-a, što se nikako ne može podvesti pod hitnost. Ovom logikom i tumačenjem ispade da na ovim hitnim sjednicama možemo mijenjati sve akte ZDK-a pravdajući hitnošću”, tvrdi Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Zastupnica Amela Granić objašnjava kako se članu 19 dodaje jedna tačka kojom se omogućava samostalnim zastupnicima da formiraju vlastite klube i time da se dovedu u ravnopravan položaj sa ostalim zastupnicima.

Izglasavanjem smjene Vlade premijerke Mehmedić stvoreni su uvjeti za imenovanje nove Vlade.

“Mandatar će biti će biti iz SDA, njegovo ime još nije poznato, na organima stranke su usaglašavanja, mi naredne sjednice očekujemo imenovanje madatara i nove vlade”, izjavio je Ogrić.

Zvanična odluka o imenu mandatara Vlade bit će poznata nakon sutrašnje sjednice Izvršnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona. Prema nezvaničnim informacijama, kadrovi te stranke rukovodit će ministarstvima unutrašnjih poslova, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Na istim pozicijama trebali bi ostati ministri iz DF-a i NES-a koji su već ranije obnašali funkcije dok će preostali resori pripasti SBB-u i samostalnim zastupnicima.

federalna.ba