Home » Federalni Krizni štab: Hoće li uvoditi nove mjere zbog COVID-19, gdje je nošenje maski i dalje obavezno
BIH

Federalni Krizni štab: Hoće li uvoditi nove mjere zbog COVID-19, gdje je nošenje maski i dalje obavezno

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donesena je odluka da se ipak neće uvoditi mjere zbog novog vala pandemije koronavirusa u Kini koji je posljednjih sedmica napunio bolnice u toj zemlji.

– Imajući u vidu stav Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), da trenutna situacija u Kini, vezana za COVID-19, neće narušiti stabilnu epidemiološku situaciju u Evropi, ali i stav zemalja u regiji, Krizni štab Federalnog ministarstvo zdravstva odlučio je da se neće ići sa uvođenjem nikakvih dodatni mjera, jer mi nemamo ni direktnih letova sa tom zemljom. Zaključeno je da u ovom trenutku to jednostavno ne predstavlja rizik za naše stanovništvo – istakao je prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, COVID-19 i dalje je prisutan među populacijom, ali je broj oboljelih i testiranih značajno manji.

– U protekloj sedmici evidentirane su 34 inficirane osobe. Trenutno je hospitalizirano 33, od toga dvoje je na mehaničkoj ventilaciji. Naglasio bih da su najveći dio hospitaliziranih, više od 80 posto (18 osoba), nevakcinisane su ili nepotpuno vakcinisane. Na osnovu ovih podataka odlučeno je da se jedino produže mjere obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama – kazao je Čerkez.

Dodao je kako je u januaru zabilježen porast broja oboljelih od sezonske gripe i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

– Ulazimo u val, a pik bi trebao biti krajem mjeseca. Imajući u vidu prisutnost COVID-19, virusa sezonske gripe, RSV-a, te aerozagađenja, koje dodatno komplicira situaciju sa zdravstvenim stanjem građana, Krizni štab preporučuje svim starijim osobama i hroničnim bolesnicima da nose zaštitne maske – naveo je Čerkez.

Dr. Sinića Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, naglasio je za boravak u zatvorenom pogoduje širenju respiratornih infekcija koje se, prije sgeva, prenose kapljičnim putem.

– U protekloj sedmici imali smo 900 prijavljenih slučajeva akutne respiratorne bolesti. Dominira COVID-19, RSV, koji je zastupljeniji kod djece, te gripa, čiji je tip A više zastupljen. To su sve vakcinalno preventabilne bolesti, pa pozivam da se četvrtom dozom vakcinišu stariji od 65 godina i imunokompromitirani. Imamo dovoljno vakcina, a sutra stižu doze modificirane i na okmikron podvarijantu – kazao je Skočibušić.

Naveo je kako kod nas cirkuliraju sojevi BA4 i BA5, poznatiji kao omikron, a vakcina koja dolazi štiti od njih.

– Vakcine koje su i prije rađene učinkovite su, posebno za one koji će se vakcinisati prvom i drugom dozom. Što se tiče novog soja, XBB.1.5, tzv. “kraken”, pravit će se vakcina i za njega, ali tako brzo neće moći. Naše dosadašnje mjere i vakcinacija pomoći će u zaštiti i od novoj soja. Postoje naznake da izbjegava cijepljenje, no sve što novo nastane mi pratimo preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tako da kad dođu pouzdane informacije prezentirat ćemo ih javnosti. U svakom slučaju nošenje maske, naročito u zatvorenom prostoru i izbjegavanje velikih zatvorenih prostora, te jačanje imuniteta su dobre mjere zaštite. Blaže kliničke slike daju nam za pravo da ćemo se iz pandemije izvući na bezbolniji način – istakao je Skočibušić.

Autor: faktor.ba