Home » PU Abakus u Zenicu donosi nagradu za najbolje inovativne nastavnike u BiH za 2022.
BIH

PU Abakus u Zenicu donosi nagradu za najbolje inovativne nastavnike u BiH za 2022.

Zenička predškolska ustanova ABAKUS dobitnik je jedne od prestižnih nagrada za najbolje nastavnike i pedagoge u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, potvrdili su Zenicablogu organizatori.

“Oskara” u oblasti obrazovanja u izboru COI Step by Step Zeničanke Vildana Čeliković i Amela Talić – Hakanović dobile su u kategoriji odgajateljica sa inovativnom praksom “Djeca su čuvari planete i svijeta”.

Njihova inovativna praksa predstavlja projekat “DJECA SU ČUVARI PLANETE I SVIJETA”, kojeg su realizirali cijelu pedagošku 2021/2022.godinu, s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu.

Projekat sadrži aktivnosti iz oblasti ekološkog odgoja, odgoja za toleranciju i dramskog odgoja. Inspirisani ručno rađenim lutkama i pričom koju je jedna divna tetka napisala za vrijeme pandemije iz ljubavi, razdvojenosti (Amerika – BiH) i nedostajanja, nastala je potpuno originalna autorska predstava “Kad se male ruke slože”, koja ukazuje na važnost pčela u ekosistemu i važnost zajedništva.

Ova predstava je možda mogla biti zasebna inovativna originalna praksa. Sve navedene aktivnosti u toku cijele godine rezultirale su realizacijom Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, sa učešćem oko 200 djece uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, učešćem roditelja, mnogih stručnjaka iz zajednice, angažman i volonterski doprinos velikog broja studenata, te sjajnu medijsku propraćenost.

Specifični cilj manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini je najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do univerzitetskog nivoa, a sada se održava njihova dodjela sedmu godinu zaredom. Već sedam godina NIN glasno promoviše i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH.

Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U vremenima koja nam pokazuju koliko je važna izvrsnost nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za njihove uložene napore u izazovnim uslovima.

Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organiziraju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera i prijatelja.

Kategorije u kojima se nagrada dodjeljuje su odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, učitelji/ce u razrednoj nastavi, predmetni nastavnici/ce u osnovnim školama, predmetni nastavnici/ce u srednjim školama i stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja.

Nedim Krajišnik, direktor COI Step by Step, kaže kako je univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice, namijenjena ne samo onima koji su ove godine dostavili svoje prakse žiriju nego i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Vrijedno je i važno cijeniti i slaviti profesiju o čijem predanom radu doslovno zavisi budućnost ove zemlje. Porodica prosvjetnih radnika je, unatoč svim izazovima postavljenim ispred njih, velika i snažna zajednica koja ne posustaje. A to, u vremenima u kojim živimo, zaslužuje ogromnu zahvalnost i poštovanje svih nas”, rekao je Krajišnik uoči dodjele 7. Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice.

I ove godine žiri se sastojao od pet članova/ica prošlogodišnjih pobjednika/ca u svim kategorijama, jedne osobe ispred COI Step by Step i tri univerzitetska profesora/ice sa javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Pobjednici/e u svojoj kategoriji dobijaju dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1.500 KM. Svi nominovani nastavnici i nastavnice, njih ukupno 50, su dobili i i specijalne plakete i priznanja na ceremoniji koja je sinoć (srijeda, 18. januara), održana u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

NIN već sedam godina glasno promovira i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH, a na svečanosti u Mostaru okupio je 40-ak nastavnika iz čitave BiH nominiranih u pet kategorija od vrtića do srednjih škola.

Inače, cilj dodjele godišnje nagrade je prepoznati i promovirati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

Predstavljanje projekta Abakusa pogledajte u videu

Cijelu ceremoniju Dodjele priznanja iz Mostara pogledajte u nastavku