Home » Prvi susreti malih maturanata Grada Zenica organizovani u KŠC “Sveti Pavao” Zenica
Zenica

Prvi susreti malih maturanata Grada Zenica organizovani u KŠC “Sveti Pavao” Zenica

Prvom susretu malih maturanata Grada Zenica, čiji je domaćin bio Katolički školski centar Sveti Pavao iz tog grada, odzvali su se đaci pet od pozvanih šest zeničkih gradskih osnovnih škola – kazala je knjižničarka KŠC-a Darija Gelić.

Samo se, istakla je, nije odazvala jedna škola kojoj je upućen poziv, jer su u toku pripreme za organizaciju dana te škole.

– Znamo da je teže organizirati dolazak djece iz drugih mjesta pa smo, s obzirom na to da nam je i prvi put da ovo organiziramo, zbog toga pozvali šest škola. Samo nam nije mogla doći jedna škola, zato što pripremaju svoj dan škole, tako da ih razumijemo. Na ideju za ovakav susret došli smo zbog želje da naš centar otvorili drugim školama, našim suradničkim instititucijama, kako bismo malo uspostavili tu suradnju među djecom. Ono što mi dobijemo od ministarstva, većinom su natjecanja iz različitih predmeta – naglasila je Gelić, koja je podvukla kako su željeli organizirati susret ove djece u opuštenijoj atmosferi.

Željeli si, kazala je, kroz različite aktivnosti organizirati im jedan drugačiji i zanimljiviji dan, a da se uz to imaju priliku upoznati i s nastavnicima te ambijentom u kojem radi njihova škola.

Zadovoljstvo zbog organizacije ovog susreta, za koji je inicijativa potekla upravo iz centra na čijem je čelu, iskazao je i ravnatelj KŠC-a Sveti Pavao Zenica velečasni dr. Vlatko Rosić.

– Ovo je inicijativa naših djelatnika, konkretno i knjižničarke Darije Gelić, koji su došli na ideju da pozovemo maturante osnovnih škola Grada Zenice u naš centar. Da ponajprije napravimo jedno druženje i upoznavanje učenika devetih razreda te da na svoj način predstavimo našu gimnaziju. Učenici će se moći upoznati, malo podružiti, a, onda malo se baviti sportskim aktivnostima te imati jedan kviz – kazao je Rosić.

S obzirom na to da su inicirali ovo druženje, dodao je, uzeli su na sebe i organizaciju prvog susreta, ali naglasio je da nije isključeno kako će narednih godina domaćin ovakvih susreta biti i neka druga zenička škola.

Rosić se nada da će ovo druženje djece biti uspješno te da će svake godine u proljeće organizirati susret malih maturanata.

– Ponajprije, želim da se učenici devetih razreda Grada Zenice ovdje ugodno osjećaju, da na svoj način steknu nova prijateljstva i da vide nešto novo – inovacije u nastavi, vannastavne sekcije…te da, kada krenu kući, iz našeg centra ponesu i lijepe uspomene – kazao je Rosić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, podvukao je Rosić, dalo je suglasnost za ovu aktivnost.