Home » Promocija Zenice kroz oči arhitekture
Zenica

Promocija Zenice kroz oči arhitekture

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica  organizovana je tribina iz tri dijela, koja je za cilj imala promovisanje Zenice i svih vrijednosti ovog grada.

Na tribini je upriličena promocija epizode iz dokumentarnog serijala koji se emitovao na HRT-u “Betonski spavači” posvečena Zenici, pod nazivom “Grad radnika i arhitekata” a koju je realizovala produkcijska kuća Hulahop, koja je ujedno i dobitnik nagrade Grada Zenice za afirmaciju Zenice u svijetu.

Pored projekcije epizode, u BNP Zenica održana je i promocija reprinta monografije “Arhitektura Bosne i put u savremeno” autora Dušana Grabijana i Juraja Neidhardta, čije je prvo izdanje objavljeno 1957. godine, te javna diskusija na temu “Identitet grada” gdje je posebno govora bilo o modernom urbanom razvoju Zenice i arhitekturi samog grada.

Organizatori ovog događaja bili su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, a učesnici tribine su bili dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec, zatim predstavnici Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof. dr. Vedad Islambegović, V. prof. dr. Mirza Džananović, kao i Selvedin Avdić, novinar i književnik, te nagrađeni dio tima Hulahop produkcijske kuće za seriju “Betonski spavači” – Saša Ban, reditelj, Nevenka Sablić, scenarist, i Dana Budisavljević, producent.