Home » “Dječiji festival” okupio više od 6.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH u Zenici
Zenica

“Dječiji festival” okupio više od 6.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH u Zenici

U sklopu manifestacije “Moj izbor je turski jezik” danas je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, u organizaciji Instituta “Yunus Emre”, održan 11. dječiji festival u Bosni i Hercegovini na koji su pristigli osnovci iz svih krajeva BiH.

Ovo je ujedno i najveća manifestacija koju Republika Turska organizira u inostranstvu, koja je, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH te Ministarstva za nacionalno obrazovanje i Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, osmi put održana u Zenici, dok su tri festivala održana u Sarajevu.

Gost iz Turske ove godine bio je zamjenik ministra za omladinu i sport Enes Eminoglu, a svečanosti je prisustvovao i ambasador te zemlje u BiH Sadik Babur Girgin.

Eminoglou je poručio kako bh. djeci i domaćinima prenosi pozdrave djece Turske te od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana. Naglasio je kako dobro znaju koliko su jake bratske i prijateljske veze BiH i Turske.

– Zato ćemo ih nastojati još više ojačati u budućnosti, kroz sve naše institucije i oblike saradnje. BiH i Turska će, kao i u prošlosti i sadašnjosti, biti prijatelji i u budućnosti – podvukao je Eminoglu.

Manifestaciji su prisustvovali i premijer Zeničko-dobosjkog kantona Nezir Pivić s nekoliko ministara iz Vlade ZDK te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji su u ulozi domaćina pozdravili goste.

– Dječiji festival je događaj koji u Zenicu i ZDK donosi najpozitivniju energiju i dječiju radost. Presretni smo što smo ugostili vas, učenike iz cijele BiH i veliko hvala organizatorima, prijateljima iz Republike Turske – kazao je Pivić, koji je potvrdio kako su mladi u vrhu prioriteta vlade na čijem je čelu.

Obrazovni sistem u ZDK-u, podvukao je, podstiče učenje stranih jezika, među kojima svoje mjesto ima i turski jezik.

– To je i očekivano, jer naše dvije zemlje vezuje višestoljetna zajednička prošlost, ali i odlična saradnja nakon obnove nezavisnosti BiH – poručio je Pivić.

Kasumović je, pak, poželio djeci iz svih krajeva BiH da danas osjete „radost i toplinu prijateljstva“.

– Dijete je biće koje stasava kroz igru, a za igru su mu potrebni vrijeme i prostor radi neposrednijeg ispoljavanja svih njegovih sposobnosti i umijeća. Jezik kojim ono najlakše komunicira sa svijetom oko sebe jeste, upravo, igra. Učeći od djece, postat ćemo učitelji- poručio je Kasumović.

Trenutno turski, kao drugi jezik u bh. osnovnim školama izučava oko 6.500 djevojčica i dječaka, a do sada je turski jezik učilo oko 20.000 osnovaca iz 247 škola i sedam kantona Fedracije BiH.

Sa školama iz BiH, potpisano je i oko 250 ugovora o bratimljenju s turskim školama, a oko 4.670 đaka iz BiH proteklih je godina imalo priliku da budu gosti svojih vršnjaka iz Turske, kojih je oko 2.360 boravilo u uzvratnoj posjeti u BiH.

U sklopu bogatog kluturno-umjetničkog programa, djecu je ove godine kao gošća zabavljala i bh. umjetnica Džejla Ramović.