Home » Problemi oko finansiranja gradnje zeničkih zatvorenih bazena
Zenica

Problemi oko finansiranja gradnje zeničkih zatvorenih bazena

Posljednjim rebalansom budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, za izgradnju kompleksa zeničkih zatvorenih bazena umjesto četiri miliona, koliko je bilo planirano u prvoj fazi, Zenica će dobiti samo pola miliona maraka. Slična je situacija i s projektom bazena u Cazinu.

Hoće li se izgradnja nastaviti kada su sredstva ovoliko umanjena, te, ko će je u tom slučaju finansirati, istražila je Elma Šut.

Dosadašnji zenički otvoreni bazeni sada su gradilište. Uništeni, kako bi na istom mjestu bio napravljen kompleks zatvorenih olimipjskih bazena. Ipak, posljednjim rebalansom federalnog budžeta, Zenica je dobila samo osminu obećane cifre. Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije koji su iz Zenice, i sami građani ovog grada, vide ovo kao političko kažnjavanje.

ALMA KRATINA, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

“Njihovi dojučerašnji partneri koalicijoni Kasumović i Ogrešević kažnjeni su a zapravo su kažnjeni građani i u Krajini i ovdje. Mi sad u ovom momentu i kroz rebalas koji je stvar političke trgovine. Mi sad imamo 500 hiljada od svih tih sredstava na raspolaaganju jer tri i po miliona su otišla negdje drugdje.”

Projekat vrijedan 20 miliona maraka trebao se uz sredstva Vlade Federacije finansirati i iz budžeta grada, te Zeničko-dobojskog kantona.

A radovi na kompleksu bazena uveliko traju, zenički gradonačelnik iako razočaran odlukom, isitče iznaći će sredstva za daljnju izgradnju.Do sada je ističe, više od 2, 5 miliona maraka namjenskih sredstava iz budzeta, već utrošeno.

FUAD KASUMOVIĆ, gradonačelnik Zenice

“Ništa se smanjivati neće, pozanto je da ja znam oko finansija i naći ću načina nijednog momenta izgradnja neće stati al na sramotu vladi FBiH, Domu naorda i Palamentu FBiH. kažu dali su nam 500 hiljada tu sadaku ćemo im vratiti nek i nju u Mostar pošalju.”

Kantonalni premijer isitiče da je moguće tek u planiranju budžeta naredne godine usmjeri dodatna sredstva za bazene.

NEZIR PIVIĆ, premijer Zeničko-dobojskog kantona

“Obzirom da je ZDK i kičma razvoja Federacije, privrednog razvoja Federacije i BIH iz tog razloga je potrebno da se iz budžeta više sredstva vraća samoj Zenici.Mislim da tu naši zastupnici u Federalnom parlamentu trebaju biti odlučniji.Ja sam podnio amandman da se vrate ta sredstva ta ista vlada je odbila i ja mislim da je ta Vlada već taj svoj stav iako nije rekla li želi ili ne želi vratiti dio sredstava koja pripadaju Zenici”.

A u ovoj političkoj igri, nesumnjivo je, ispaštaće zdravlje, pogotovo najmlađih.

MEHO KOVAČEVIĆ, jedini vertebrolog na području Centralne Bosne

“Sva djeca sa urođenim manama kičme, razvojnim manama tipa skolioze i kifoze su predoređena da vježbaju plivanje. Da plivaju barem dva do tri puta sedmično. Puno je značajniji efekat vode na razvoj dječije kralježnice nego bilo koja druga metoda liječenja”.

Radovi na izgradnji bazena po projektu trebali bi trajati dvije godine. Hoće li tako i biti, vidjet ćemo. Za to vrijeme Zeničani će učiti plivati u drugim gradovima, jer i jedini zatvoreni bazen u industrijskoj školi već dugo godina nije u funkciji.

Autor: BHRT