Home » Privredna komora ZDK: Federalni zavod za zapošljavanje i Vlada ZDK finansirali obuku za 35 nezaposlenih
Zenica

Privredna komora ZDK: Federalni zavod za zapošljavanje i Vlada ZDK finansirali obuku za 35 nezaposlenih

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u interesu kompanija-članica, ali i kompletne poslovne zajednice tog kantona, kontinuirano implementira projekte “Aktivnih mjera zapošljavanja”- istakla je na današnjoj pres-konferenciji predsjednica PKZDK Diana Babić.

Aktivne mjere zapošljavanja provode se s ciljem smanjenja nezaposlenosti te povećanja poslovnih kompetencija novih zaposlenika u kompanijama, a finansirane su od Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade ZDK-a, posredstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice tog kantona.

Implementacijom ovogodišnjeg projekta, navela je Babić, 35 nezaposlenih osoba iz tog kantona starosti do 35 godina, od kojih su 16 bile žene, uspješno je okončalo teorijsku i praktičnu obuku. Po osam osoba osposobljeno je za CNC operatera i obrađivača plastike te 19 za šivača.

-Ovo ja treća godina zaredom da provodimo ovakav projekat, s tim što je važno reći da je i ranijih godina PKZDK provodila slične projekte – istakao je sekretar PKZDK i voditelj projekta Nedžad Jusufhodžić.

Smatra kako tržište rada u BiH, a zbog odlaska mladih u inostranstvo, trpi “velike turbulencije”, ali su s partnerima u projektu uspjeli i ove godine obučiti novih 35 nezaposlenih.

Poslodavci koji su sudjelovali u projektu, istakao je, dužni su ove radnike zadržati u svojim kompanijama minimalno četiri do šest mjeseci, a ovih 35 osoba dobili su zaposlenje u kompanijama: “Pobjeda” d.d. Tešanj, “RM-LH” d.o.o., “Empress” d.o.o. i “Max Trgovine” d.o.o. iz Zenice, “SeanTech Bosnia” d.o.o. Vareš, “Alma Ras” d.o.o. Olovo, “Automatic Servis” d.o.o. i “Tren” d.o.o. Visokog, u kojima su završili praktični dio obuke.

Teorijski dio obuke realiziran je u JU Mješovita srednja škola Tešanj, JU Srednja mješovita škola “Mladost” Zenica i JU Mješovita srednja škola “Hazim Šabanović” Visoko.

-Federalni zavod za zapošljavanje već dugi niz godina ima prekrasnu saradnju sa PKZDK, kao i Službom za zapošljavanje ZDK i ostalim partnerima ovog projekta. Kroz dugi niz godina, obučili smo i zaposlili veliki broj mladih ljudi, od kojih je veliki broj i ostao u zemlji – kazala je rukovodiulac jedinice za upravljanje projektima u Federalnom zavodu za zapošljavanje Snježana Dedić.

Ona je podvukla kako se nadaju da će se saradnja nastaviti i narednih godina, jer ta ustanova priprema nove programe i mjere za doobuku i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba.

Direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK Anto Pešić navodi kako će ta ustanova nastaviti podržavati ovakve projekte.

– Mišljenja smo da ove projekte trebamo nastaviti i većim intenzitetom te proširiti obuke i na ostale tipove zanimanja, osim ova tri, koja su bila predmet obuke u proteklih devet mjeseci – istakao je Pešić.

Na kraju novembra u tom je kantonu u evidenciji nezaposlenih bilo 51.954 osobe, ali nema konkretnih podataka koliko tih osoba i aktivno traži posao.

-Baratamo s podacima da je to jedan veoma mali broj. Kada računamo koliko u evidenciji nezaposlenih imamo samo starijih osoba od 55 godina, mada ne isključuje da i oni nisu tražioci posla, ali velika većina njih je na evidenciji nezaposlenih zbog zdravstvenog osiguranja i zbog eventualnog čekanja starosti da bi mogli steći uvjete za dokup staža. Mi se borimo sa tim dijelom, da aktivne tražioce posla izvučemo od ostalih, koji su ‘pasivni’, kako bismo se više posvetili savjetodavnim dijelom prema tim osobama. Većinom su to mlade osobe i trudimo se da kroz ovakve projekte damo šansu ako nisu stekli formalno obrazovanje, da na neki drugi način steknu dodatne kompetencije i vještine kako bi se lakše prilagodili tržištu rada – kazao je Pešić.

Za jednokratnu pomoć od Vlade FBiH, dodaje, iz tog se kantona pravo na ovu naknadu imalo ukupno 50.951 osoba, ali je nakon prijava i provjera valjanosti transakcijskih računa, pravo na naknadu od 100 KM ostvarilo 33.314 osoba.

Pešić, kako je kazao, ne zna zašto je ta razlika tolika, odnosno zašto nisu svi koji su imali mogućnost i ostvarili spomenuto pravo.