Home » Priča o psu Atosu iz GSS Zenica
Zenica

Priča o psu Atosu iz GSS Zenica

Ovo je priča o prijateljstvu i humanosti. Nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji naši spasioci, odnosno članovi Gorske službe spašavanja i civilne zaštite pokazali su zašto se zovu heroji iz sjene. Jedni od njih su i Almir Tabaković te njegov pas tragač Atos koji pronašao dvije osobe ispod ruševina i tako im spasio život. Njihovu priču o prijateljstvu koje traje od prvih mjeseci Atosovog života gledajte u prilogu.

ALMIR TABAKOVIĆ, član Gorske službe spasavanja Zenica

“Ja mislim da ne postoji, ustvari ne mogu sad pobijat druge pse ali ovo što nas dvojica imamo da je to nešto neopisivo.”

Atos – potražni pas Gorske Službe Spašavanja Zenica, zajedno sa svojim vodičem Almirom Tabakovićem nakon spasilačke akcije u Turskoj, postali su heroji. Ipak, doći do ove titule, niti im je bio cilj, niti je bilo lagano.

ALMIR TABAKOVIĆ, član Gorske službe spasavanja Zenica

“Na osnovu svih ekipa koje smo sretali naša oprema i njihova mi nismo da kažem ni blizu sa njihovom opremom ali smo im pokazali da mi imamo to srcee gdje su nas na kraju ljudi dizali naš K9 dva psa iz Sarajeva i Atosa da idemo da provjeravamo druge koji su dolazili tu sa psima i radili jer su naši psi znači to je ono mala država veliko srce.”

Snalaženje s onim što imaju obilježilo je i sam put ka Turskoj. U kombijudva dana zajedno sa ekipom putovao je i Atos, jer transportno vozilo za pse – GSS nema.

ALMIR TABAKOVIĆ, član Gorske službe spasavanja Zenica

“Težak je put bio za nas a kamoli za psa koji ne može ni da se opusti, čisto gura se sa nama, koliko imamo mi prostora pružimo mu pa je spavo i u krilu pod nogama legne kako mu odgovara.”

Ponukan svojom sudbinom kada je 2014. godine bio zatrpan u rudniku i ovisio o pomoći spasilaca Almir se odlučio priljučititi Gorskoj službi spašavanja. Atos i on prošli su proces dresure, pa im danas, treninzi nisu toliko mukotrpni.

ALMIR TABAKOVIĆ, član Gorske službe spasavanja Zenica

Dovoljno je dva treninga jer čisto da pas zna da je to idalje to, mada smo as dva nerazdvojni gdje god idem ja ide i on uvijek je pušten s narodom al kad obuče svoje radno odjelo to jest prsluk on već zna šta mu je poso.”

Iako je za njih posao u Turskoj trenutno završen – iskustva iz Hataja, ističe Almir, pokazala su koliko ovako obučeni psi vrijede. Danas se ovaj uspješni spasilački duo polagano se vraća svakodnevnici- do naredne spasilačke misije kada će iznova dokazivati zbog čega se upravo oni zovu heroji iz sjene.