Home » Premijer Nezir Pivić posjetio Ljubetovo: Apel Gradskoj upravi Zenice da što prije završi procjenu štete kako bi kanton mogao pomoći sanaciju objekata
Zenica

Premijer Nezir Pivić posjetio Ljubetovo: Apel Gradskoj upravi Zenice da što prije završi procjenu štete kako bi kanton mogao pomoći sanaciju objekata

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, zajedno s ministrima u Vladi Antoniom Šimunovićem i Adnanom Sirovicom te direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Džavidom Aličićem, posjetio je selo Ljubetovo kod Zenice, koje se u subotu našlo u epicentru zemljotresa magnitude 4,7 stepeni po Rihteru, koji je načinio značajnu štetu na objektima.

Premijer Pivić je ovom prilikom apelovao na Gradsku upravu Zenice da što prije dostavi procjenu štete, kako bi se Vlada ZDK-a mogla uključiti u najavljenu sanaciju šteta na objektima.

– S druge strane, mještani apeluju da se što ranije izvrši procjena sigurnosti stanovanja u kućama, jer smo vidjeli da su kuće uveliko ispucale. Vidjeli smo da su građani svojim sredstvima sanirali štetu, pokazujući račune za ono što su plaćali, crijep i sve što je bilo potrebno. Smatram da prema svima treba imati jednak pristup i da se svima jednako nadoknadi šteta i tu nema privilegovanih. Najvažnije je da imamo procjenu stanja sigurnosti, jer prošla su četiri dana a mi nismo dobili kakvo je stanje na terenu i mislim da je to ono što je najpotrebnije i što građani ističu u prvi plan – rekao je premijer Pivić.

Ponovio je da je Vlada ZDK-a saosjeća sa boli mještana te da je na raspolaganju da pruži maksimalnu podršku u sanaciji nastale štete.

– Bojim se za sebe i svoju porodicu. Gradska komisija za procjenu štete je izlazila i ustanovila štetu. Kažu mi da ja smijem boraviti u kući. Ušli su, obavili, vidjeli a niko se nije udostojio da kaže “ja ću noćiti”. Evo nek noći bilo ko od njih. Kako ću ja uvesti ženu i djecu da večeras spavaju ovdje. Ko mi garantuje da ću ja ujutro izaći iz nje poslije ovoga. Ja sam svjestan da je smrt ko kragna za vratom, ali sam svjestan šta nas je zadesilo. Pa ne može ljuti tako. Mi ćemo doći pred opštinu ako treba – rekao je mještanin Zahid Horić.

Delegacija Vlade posjetila je i zgradu Druge gimnazije u Zenici, koja je u subotu također pretrpjela značajna oštećenja, a dok su učenici na zimskom raspustu, uradit će se procjena štete i sigurnosti objekta kako bi škola ponovo mogla primiti učenike.

Operativnom centru Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a do danas je prijavljeno oštećenje na 79 stambenih objekata, od čega u Gradu Zenica 12, Hecama 38, Tetovu i Donjoj Vraci po 4, Vranduku, Babinu i Nemili po 2, Topčić Polju 1, dok je u ostalim zeničkiim mjesnim zajednicama prijavljena šteta na 12 objekata.