Home » Premijer Bašić i ministar Kozlić poželjeli dobrodošlicu prvačićima
Zenica

Premijer Bašić i ministar Kozlić poželjeli dobrodošlicu prvačićima

Centralna svečanost povodom početka nove školske 20022/2023. godine za Zeničko-dobojski kanton upriličena je u OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila kod Zenice, a dobrodošlicu đacima poželjeli su premijer Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Premijer Bašić je posebnu dobrodošlicu poželio prvačićima, čestitajući, također, roditeljima i nastavnicima kojima je zajednička misija, svako na svoj način, da od mališana naprave ljude spremne da uspješno koračaju kroz život.

Naglasio je da škola u njemu budi najtoplija osjećanja, ali da školske zgrade nekada nisu bile tako ugodn za boravak i učenje, zbog čega je ova vlada postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta jačanje školske infrastrukture.

-Rezultati se vide u svakom gradu i općini. Samo u ovom mandatu obnovili smo 60 zgrada škola i fakulteta i po tome smo postali prepoznatljivi. Želimo da svaki školski objekat bude energetski efikasan, lijep, ugodan za učenje i boravak i da vama djeci i vašim nastavnicima zaista bude drugi dom. To je naša misija – rekao je premijer ZDK.

Izrazio je zadovoljstvo što je u ovoj školskoj godini upisan nešto veći broj prvačića nego lani, a broj srednjoškolaca je gotovo jednak prošlogodišnjem.

-Siguran sam da je ovome doprinijela i naša politika ulaganja u škole, ali i druge mjere koje poduzimamo, među kojima je i nabavka udžbenika. Posebno meni draga, a ona je populaciona mjera, je uvođenje porodiljne naknade za majke od 1.000 KM. Ona bi trebala dodatno ohrabriti roditelje da ostaju i grade život u Bosni i Hercegovini i da rađaju djecu čiji će žamor odjekivati u našim školama – rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić pozvao je učenike da vrijedno uče i postižu uspjehe u obrazovanju, kojim čuvamo sjećanje, učimo, čuvamo vrijednosti, kulturu, tradiciju i osiguravamo našu budućnost.

Rekao je da je ovaj saziv Vlade obrazovanje stavio na prvo mjesto te da je u sve “stubove na kojima počiva obrazovanje” Vlada uložila značajna sredstva i energiju.

-Do kraja mandata ćemo preći 60 objekata koje smo ili obnovili ili izgradili te uložili preko 20 miliona KM. U ovu školu, koja je najveća u ZDK, a pored centralne ima 10 područnih škola, u pet škola smo uveli centralno grijanje, šest smo utoplili, zamijenili krovove i izgradili igrališta, a sve zbog naše djece – rekao je ministar Kozlić.

Dodao je da je urađena i reforma nastavnih planova i programa, tako da se inovirani kurikulumi od ove školske godine eksperimentalno provode i u OŠ “Ćamil Sijarić”, a rebalansom budžeta osigurana su i dodatna sredstva za nabavku besplatnih udžbenika.

-Također, značajno je unaprijeđen materijalni položaj nastavnika i osoblja. Uskoro ćemo treći put u ove dvije godine povećati plaće zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, čime ćemo, vjerujem, dodatno motivisati nastavno i drugo osoblje kako bi naše obrazovanje bilo što bolje – rekao je ministar Kozlić.

Naveo je da je u prvi razred upisan 3.051 učenik što je 38 učenika više nego prethodne školske godine, dok je u srednje škole u nadležnosti ovog ministarstva, bez Usore i Žepča, upisano 2.903 učenika, što je 13 učenika manje nego prethodne godine.

Press služba ZDK