Home » Pravni fakultet Zenica obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta
Zenica

Pravni fakultet Zenica obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici tradicionalno održan okrugli stol i naučna konferencija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta Zenica.

Na okruglom stolu su sudjelovali domaći i strani profesori i istraživači, a konferencija je bila i online karaktera zbog gostovanja stranih profesora, svjedoka i istraživača video linkom.

Šef katedre i jedan od organizatora ovog naučnog skupa prof.dr. Dževad Drino je istakao da tradicionalno obilježavaju ovaj značajan datum svjetske, bh. i zeničke historije.

“To je nešto što je naša tradicija i koju mi čuvamo. Moram reći da će se u februaru održati još jedna manifestacija, a dobio sam podatak da će i Galerija “Preporod” Zenica u prostorijama Sinagoge u Zenici, održati izložbu posvećenu Jevrejima Brčkog, u saradnji sa “Preporodom” iz Brčkog. To je nešto što smo Grad Zenica i naš univerzitet dužni našim sugrađanima Jevrejima, koji su najviše stradali u Drugom svjetskom ratu na širim područjima Bosne i Hercegovine” naveo  je prof. Drino.

Kako je kazao, na tom fakultetu obilježavaju ovaj dan zbog sjećanja na žrtve, čiji je broj prema “najsavremenijim, najmodernijim, najsvježijim istraživanjima američkih organizacija, sa dosadašnjih oko 55 miliona pomjeren do čak 80 miliona”.

“Udio jevrejskih žrtava je tu vrlo značajan. Dakle, radi se negdje od 5,5 do šest miliona Jevreja koji su stradali u različitim vidovima represije tokom Drugog svjetskog rata od nacista, ali i njima srodnih režima na ovim prostorima Evrope, ali i dobrog dijela ostatka svijeta” naglasio je Drino.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Grada Zenica Kenan Hodžić istakao je kako su ovakvi skupovi važni i da bi “poručili koliko je važno sjećanje, ali u isto vrijeme da upozorimo koliko je opasno zlopamćenje” koje vodi u nova stradanja i nove žrtve.

Napomenuo je kako je hram Sinagoge vraćen na upotrebu Jevrejskoj općini Zenica, ali do kraja nije riješeno pitanje kako će se ta zgrada održavati, a potrebno je i više raditi na popularizaciji Starog jevrejskog groblja u Raspotočju kod Zenice, koje će sutra na Dan sjećanja na žrtve holokausta posjetiti u 13 sati, te je istakao da trenutno u Zenici žive 24 Jevreja uz članove porodice kojih ima nešto više.

U radu okruglog stola sudjelovali su i predstavnici Memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema (Izrael), zatim Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, a, po prvi put, i predstavnici Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Također dio okruglog stola je bio i prof.dr. Ajdin Huseinspahić, prof.dr. Adnan Duraković i Rejhan Prohić član porodice Prohić koja je dobitnica priznanja “Pravednici” jer je sačuvala jevrejsku porodicu od holokausta.

Posredstvom video linka javio se i bivši profesor zeničkog fakulteta dr. Enis Omerović, koji je sada predavač na Kraljevskom univerzitetu u Rijadu (Saudijska Arabija). Svi su učesnici potencirali kako je ovakav skup važan i zbog genocida koji je u proteklom ratu u BiH počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, koji su i dalje negira te dovode u pitanje broj žrtava tog genocida.