Home » Potpisan ugovor za početak gradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici
Zenica

Potpisan ugovor za početak gradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici

U prostorijama Gradske uprave Zenica danas je potpisan ugovor za početak radova izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena uz dodatne sadržaje.

Ugovor je gradonačelnik Kasumović potpisao sa izabranim konzorcijem nakon tenderske procedure koji predvodi kompanija “ALMY GRADNJA” uz kompaniju AREL Zenica.

Olimpijski bazen gradit će se na lokaciji kompleksa postojećih otvorenih bazena u naselju Crkvice, a rok za izgradnju prve faze, vrijednosti građevisnkih radova 10,5 miliona KM sa PDV-om, bit će 12 mjeseci. Prva faza podrazumijeva zemljane, armirano-betonske, građevinske, zidarske radove te natkrivanje objekta. Druga faza trajat će također oko 12 mjeseci.

Grad Zenica, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine (4.000.000 KM) te Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (1.000.000 KM), finansirat će izgradnju ovog sportskog objekta.

“Danas potpisujemo ugovor za ono što građani i omladina Zenice očekuju 50 godina, a to je olimpijski zatvoreni bazen. Lokacija je mjesto gdje su sada otvoreni bazeni. Kompletan projekat će koštati preko 20 miliona KM“, najavio je Kasumović, koji je istakao kako će kompleks od oko 7.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora.

Zatvoreni olimpijski bazen bit će dimenzija 50×25 metara, a drugi bazen u sklopu tog kompleksa bit će dimenzija 25×12,5 metara. Sadržavat će i tribine, svlačionice, fitnes…Kasumović je napomenuo kako su iskoristili iskustva iz pripreme za izgradnju bazena u Mostaru.

Zbog mogućeg pomjeranja rezervoara za punjenje postojećih bazena, nije izvjesno da će, zbog izgradnje olimpijskog bazena, biti moguće organizirati kupanje za građane na postojećim otvorenim bazenima.

Ukupna vrijednost projekta je oko 20 miliona KM.