Home » Ponovo turbulentno u ZDK-u: Do nove Vlade preko izmjene zakona
Zenica

Ponovo turbulentno u ZDK-u: Do nove Vlade preko izmjene zakona

Uoči sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ovoga petka, na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada u ime koalicije Šestorke uz pridružene članove HDZ-a BiH, ponovo su uzburkane političke strasti. Uprkos ranijim razilaženjima, HDZ BiH i DF naći će se skupa u vlasti, no imenovanje buduće Vlade dodatno je podijelilo i Narodni evropski savez.

Zbog nacionalnog sastava buduće Vlade otvoreno je i pitanje poštivanja Zakona i Ustava. Kako se na listi predloženih kandidata suprotno aktuelnim zakonskim odredbama našlo više predstavnika hrvatskog naroda, da bi Šestorka imenovala Vladu mora mijenjati zakon.

Uvođenje HDZ-a BiH u vlast bez konsenzusa svih stranaka, ali i prijedlog Samira Šibonjića iz Zavidovića za ministra privrede, koji prema tvrdnjama prvobitnog pregovarača i potpisnika koalicionog sporazuma Hašima Mujanovića nema podršku matične organizanicije, otvorilo je pitanje funkcionisanja aktuelne koalicije.

„Navedeni kandidat nije kandidovan od gradske oranizacije Zavidovići nego je izlobiran od predstavnika Olova, Vareša, Breze, Maglaja. Da li će uopšte opstati ova većina – to je pitanje za Samira i one koji čine ovu Šestorku, odnosno Sedmorku“, rekao je Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića (NES).

Iz Šestorke tvrde da potpisani sporazum nije upitan, te da je NES i dalje dio koalicije.

„Koalicija Šestorke nikad nije bila stabilnija. Hašim Mujanović zbog svog ličnog nezadovoljstva nema potreban mandat da povuče pečat Narodnog evropskog saveza, tako da sporazum ostaje na snazi“, poručuje Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Kako je HDZ BiH postao dio vlasti i kandidirao dva ministra iz reda hrvatskog naroda te prijedlogom za ministra Vinka Marića, koji se izjašnjava kao Hrvat, imenovanje Vlade otvorilo je pitanje zakonitosti.

Naime, aktuelni zakon o Vladi podrazumijeva da je sedam članova iz reda bošnjačkog, te po dva iz hrvatskog i srpskog naroda. Na listi kandidata za ministre našla su se imena tri Hrvata, što je umanjilo broj Bošnjaka na šest, pa Marić, koji je zastupnik BHI KF predlaže izmjene zakona.

„Sam zakon se poziva na popis iz 1991. godine, zbog čega smatramo da treba da se krene u njegovu izmjenu. Sutra će, u svakom slučaju, biti imenovana Vlada ZDK-a. Oni koji se konstatno bune ovih dana moraju da shvate da idu u opoziciju“, kaže Uzunović.

Iz SDA, koja je sa 11 zastupnika opoziciona stranka, kažu da je samim prijedlogom kandidata za sastav Vlade, gdje je evidentno navedeno manje Bošnjaka, te predloženim izmjenama već prekršen zakon.

„Time je na štetu Bošnjaka povećan broj za jednog Hrvata. Već smo svjedoci ponašanja nove koalicije i većine – ide se bez procedura i mimo zakona i ustava, to nije dobra stvar i mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK-a.

Prema predloženom spisku kandidata za članove Vlade DF i HDZ će skupa sačinjavati Vladu, po čemu će Zeničko-dobojski kanton biti izuzetak. No hoće li doći do toga gdje se zakonske odredbe mijenjaju da bi se zadovoljila dogovorena politička podjela resora pokazat će sutrašnji ispit novog skupštinskog saziva.