Home » Pogledajte koje škole i objekti dobijaju novi izgled u 2022. godini
Zenica

Pogledajte koje škole i objekti dobijaju novi izgled u 2022. godini

U toku su radovi na više od dvadeset (20) objekata u okviru projekta energetske efikasnosti u školskim objektima na području Zeničko-dobojskog kantona, a od početka ove godine kreću radovi na još desetak objekata, istakao je za Zenicablog ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK Spahija Kozlić. Dio je to liste od šesdesetak objekata koji su prioritetno rekonstruisani za vrijeme njegovog mandata. Kako ističu u ovim školama, na nekim od objekata se nije “radilo” po nekoliko decenija.

Iako januar još traje, u prilici smo pokazati fotografije završene rekonstrukcije toaleta u OŠ “Aleksa Šantić” u Perinom Hanu, radova u osnovnim školama “Musa Ćazim Ćatić”, “Mak Dizdar”, “Alija Nametak”, sve na području Grada Zenica. Radi se na zamjeni unutrašnje i vanjske stolarije, podova, mokrih čvorova, rasvjete, pristupnih puteva. Završen je i pristupni put prema Područnoj školi “Aleksa Šantić” na Mošćanici, a potpuna rekonstrukcija mokrih čvorova u centralnoj školi u Perinom Hanu je pri kraju. Donosimo i fotografije rekonstruisane fiskulturne sale u OŠ “Meša Selimović”, čiju obnovu je pomogla Turska vojna misija u BiH.

Također, završena je ugradnja nove kotlovnice na pelet u centralnoj školi “Ahmed Muradbegović” u Stranjanima, te prilazni put i kapija u PŠ Vrselje. U minulih godinu dana u ovu školu sa područnim školama (stolarija, igrališta, pristupni put, kotlovnica) uloženo je preko 300.000 KM. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva završeno je ograđivanje dvorišta centralne škole “Ćamil Sijarić” u Nemili.

Možete pogledati i video, područne škole u Gnjusima. Uloženo je oko 200.000 KM. Zahvaljujući Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Vladi ZDK uspješno je realiziran projekat rekonstrukcije i adaptacije ove škole. U videu je prikazano stanje prije i nakon rekonstrukcije. Učenici i nastavnici sada imaju odlične uslove za boravak i učenje u školi, a iz ove škole su se zahvalili resornom ministarstvu i Vladi ZDK što su svoja obećanja ispunili, omogućili bolji i ljepši ambijent za učenike, nastavnike i roditelje.

Što se tiče radova u drugim gradovima i općinama ZDK, ističemo da su nastavljeni radovi na školskoj fiskulturnoj sali u Željeznom Polju. Rebalansom budžeta za ove namjene izdvojeno je 200.000 KM. Sala se rekonstruiše sufinansiranje iz Općine Žepče i očekuje se da će biti uskoro. Završeno je utopljavanje Područne škole “Ćamil Sijarić” u Bistrici, puštena u rad je nova kotlovnica u OŠ “Rešad Kadić” u Brnjicu, a utopljavanje kompletne škole je pri kraju. Realizovani građevinski radovi i ugradnja stolarije na fiskulturnoj sali područne škole “Mula Mustafa Bašeskija” u Poriječanima (Visoko). Preostala je završna faza radova. Još jedna nova škola “niče iz zemlje”, i to u Kokoščićima u Varešu, u čiju gradnju su se uključili i partneri iz Turske. Nakon što su gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i ministar Kozlić 14. decembra položili kamen temeljac za novu školu u Goduši, radovi teku “punom parom”. Za drugu fazu je Ministarstvo osiguralo 200.000 KM. Za 15 dana škola je “iznikla iz zemlje”.

– Koristim priliku da najsrdačnije zahvalim osoblju škola i mještanima koji su uzeli učešće u akcijama obnavljanja školskih objekata u Zenici. Svoje slobodno vrijeme su iskoristili da bi naše škole izgledale ljepše, te da se za osigurani novac iz Ministarstva uradi što više. Oni su ugrađivali stolariju, radili fasade, ravnali beton, krečili, farbali, čistili… Hvala im, ističe ministar Kozlić.

Ranije smo objavili da su u prošloj godini uložili sedam miliona KM (link ovdje) 

Urađena je rekonstrukcija zgrada Filozofskog, Mašinskog te Metalurško-tehnološkog fakulteta, koji je dobio i novi amfiteatar, rekonstruisane su zgrade Medicinske, Srednje mješovite škole te OŠ “Mak Dizdar”, “Skender Kulenović”, Srednje muzičke škole, OŠ “Enver Čolaković” Gnjusi i “Hamza Humo” Babino, završena tri školska igrališta, rekonstruisane četiri sportske sale te ugrađeno pet kotlovnica od kojih su četiri sa instalacijom grijnih tijela. Završava se ugradnja solarnih panela za zagrijavanje vode u kupatilima u Đačkom domu “Nedžad Ibrišimović”. Također, ugrađen je lift u jednoj školi, napravljena tri prilaza za invalidna lica u školama, završava se fitnes centar u Studentskom domu Univerziteta u Zenici, urađene su prostorije za produženi boravaka u tri osnovne škole, nabavljena lektira za škole u vrijednosti oko 100.000 KM, povećana izdvajanja za nabavku besplatnih udžbenika u osnovnim školama, a nabavljene su i lopte za sve škole u Zenici.

Pogledajte u nastavku video intervju koji je ministar Kozlić dao za KakanjInfo, u kojem govori o dijelu urađenog, ali i najavljuje projekte u 2022. godini. Na kraju, NA OVOM LINKU pogledajte foto galeriju svih radova koje smo naveli u tekstu, iz Perinog Hana, Mošćanice, Grada Zenica, Stranjana, Vrselja, Nemile, Željeznog Polja, Bistrice, Brnjica, Poriječana, Goduše…