Home » Pogledajte kadrove sa Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari Planete i Svijeta”
Kultura

Pogledajte kadrove sa Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari Planete i Svijeta”

Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 17.6.2023., održan je Festival za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta“ s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, kao i prezentiranja uspješnog rada Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Zenica.

Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala za 200 učesnika ove fantastične manifestacije, polaznika, roditelja i zaposlenih vrtića „Abakus“ u Zenici, učenika JU OŠ “Meša Selimović” Zenica, Osnovne muzičke škole, mladih i studenata.

Opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Zaposlenici vrtića „Abakus“ i gosti su pripremili zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente, te ukazali na dva najveća problema 21.vijeka, zagađenje planete Zemlje i rat. Sve je izgledalo kao u bajci, scena se šarenila od mnogobrojnih scenografskih elemenata (zastava, projekcije, cvijeća i leptirića) i kostimografije, a projekcijom, svjetlosnim i zvučnim efektima postignut je zavidan nivo kvalitete izvođenja svake tačke.

Na početku Festivala prisutnima se obratila osnivačica i direktorica vrtića „Abakus“, Emina Talić-Hakanović, riječima dobrodošlice, zahvalama roditeljima, medijima i prijateljima projekta, te najavila odličan program koji će sigurno ugrijati srca publike. Posebno je istakla da se u publici nalaze gosti iz: Sarajeva, Visokog, Kaknja, Travnika, Viteza, Busovače, Doboja, Matuzića i drugih gradova naše domovine.

Program su svečano otvorili najmlađi i najslađi, polaznici mlađe jasličke grupe, koji su sa svojim roditeljima i zastavama svijeta plesali uz pjesmu „Nek svud ljubav sja“. Njihovi malo stariji drugari iz starije jasličke grupe, izveli su prvi samostalni nastup bez roditelja “Mali čuvari velike zemlje”, a mlađa vrtićka grupa je plesala ples “Pingvini”.

Delje u ekološkom dijelu programa srednjoškolka iz Sarajeva, Nadin Jonuz, je održala emotivan i inspirativan govor o ekologiji, a izvedena je i nova ekološka predstava “Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji”. Tekst predstave su napisale Aida Talić, doktorica lingvističkih nauka, i Emina Talić-Hakanović, magistrica integrativne metodike, osnivač i direktorica “Abakusa” koja radi i režiju, kostimografiju, scenografiju, te odabir zvučnih efekata i muzike. Pripremu djece je radila inovativna odgajateljica Vildana Čeliković. Publika je mnogobrojnim aplauzima nagradila male glumce, a oni su poslali dvije važne poruke. Smeće bi se trebalo selektivno odlagati da bi se moglo reciklirati, a ukazali su i na to da se iz prirode ne smije uzimati ono što nam ne pripada i što je opasno, pa su zaplesali ples “Muhare”.

Nakon dijela Festivala usmjerenog na ekologiju, publika je mogla da uživa u šarolikosti tačaka sa kojima je predstavljeno 7 zemalja svijeta sa ciljem da se pokaže kako su različitosti bogatstvo i ljepota, a ne razlog za sukob. Kroz recitaciju, kostimografiju, scenografiju, performans i tradicionalni ples redom su predstavljeni: Egipat, Australija, Velika Britanija, Kuba, Japan, Austrija i naša Bosna i Hercegovina. Predstavljanje zemalja su upotpunili učenici “Meša Selimović” škole plesnom izvedbom “Planet dance”, a bili su obučeni i narodne nošnje naroda svijeta.

Partneri ovogodišnjeg Festivala su: Ministarstvo za obrazovanje, Eko život, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung i Kringračke.

Zahvalnice su dodijeljene medijima, prijateljima projekta, gostima u programu, te roditeljima koji su svojim stručnim savjetima i znanjem pomogli da se Festival realizira na ovakvom nivou, a to su ove godine: Osman Buro, Samir Talić i Nizama Buza Hurem. Posebna priznanja su dobili dedo Ramiz Ramić, dedo Muharem Zajimović i nana Fadila Zajimović.

Rukovodstvo vrtića zajedno sa kolektivom zahvaljuje se i svim roditeljima na neprestanoj podršci u radu i saradnji kod organiziranja probe, pripreme tačaka i kostima. Ponosni smo na naše zajedničke uspjehe i što se možemo pohvaliti sa preko 50 kulturno-javnih manifestacija koje smo održali za 14 godina postojanja.

Sreća, ponos, samopouzdanje djece, zadovoljstvo, aplauzi i suze radosnice roditelja su motivacija da ova manifestacija okupi djecu, mlade, roditelje, stručnjake i partnere i sljedeće godine, kada ćemo pisati nove uspomene.