Home » Početkom marta u ZDK počeo Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja
Zenica

Početkom marta u ZDK počeo Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu u trajanju od 170 sati mališani iz Zeničko-dobojskog kantona koji nisu pohađali predškolske ustanove i ove godine spremaju se za polazak u školske klupe. No, program ne realizuju svi kantoni.

Već tradicionalno, početkom marta u ZDK-u počeo je Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu za 2589 djece među kojima su Naida i Eman koji se raduju početku đačkog doba.

“Pa crtamo kućice, crtamo drugare i crtamo sebe i onda se igramo. Spremam se za školu ovdje da naučim svašta i da mogu krenuti u školu”, kaže Naida.

“Nije škola strašna, jedva čekam da krenem u veliku školu. Hoću poželiti ovu školu najviše i zato što je ljubazna učiteljica i to je to”, kaže Eman.

Program se realizuje u vrtićima i školama širom kantona koji je i prvi u BiH počeo s realizacijom ovog programa. Ove godine 39 djece je više nego prethodne.

“Ovdje se radi o djeci koja su uključena barem sa programom od 170 sati a koja do sada nisu imala priliku da pohađaju predškolski odgoj i orbrazovanje u školu cjelovitog godišnjeg predškolskog odgoja i obrazovanja u vrtićima”, pojašnjava Draženka Subašić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a.

Realizacija aktivnosti se odvija kroz razne odgojno-obrazovne oblasti u skladu sa programom odobrenim od resornog ministarstva. Pedagoški radnici ističu njegovu važnost u školovanju.

“Ona djeca koja čak ne znaju ni da drže olovku, mi moramo raditi na tome da to dijete osposobimo, evo sada sam rekla, uz pomoć roditelja jer najvažniji je taj trougao odgajatelj/realizator- roditelj- dijete”, istakla je Amela Fetić, odgajateljica u JU Predškolski odgoj i obrazovanje.

“Ono što je najvažnije kada je program u pitanju tu je svakako socijalizacija, djeca uče osnovu komunikacije jedni sa drugima, uče neka pravila potrebna za prvi razred osnovne skole i na kraju uživaju u igri još ta tri mejseca pred polazak u osnovnu školu”, navodi Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu se pored Zeničko-dobojskog, realizuje u Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom kantonu, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.