Home » Ozbiljno upozorenje ministra Hadžića: Iz inostranstva dolaze proizvodi sumnjivih kvaliteta
BIH

Ozbiljno upozorenje ministra Hadžića: Iz inostranstva dolaze proizvodi sumnjivih kvaliteta

Vlada ZDK-a rebalansom budžeta dodijelila je dodatnih milion i 150 hiljada KM za podsticaje u poljoprivredi.

Tako je Program podsticaja u poljoprivredi za 2022. godinu težak 4,5 miliona KM. Gost u našem studiju ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV-a bio je Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona.

Što se tiče stanja u poljoprivredi, Hadžić tvrdi da je stanje dobro, te da je ministarstvo konstantno u kontaktu sa poljoprivrednicima, čije probleme kako kaže osluškuju i pokušavaju ih riješiti.

Globalna ekonomska situacija i suše nam daju dozu zabrinutosti da više pažnje moramo posvetiti vanrednim podsticajnim mjerama. Također, trebamo težiti da iznos podsticajnih mjera bude veći od trenutnog kojeg imamo. Prvim dijelom podsticaja ćemo poljoprivrednicima dati ono što smo planirali kako bi dobili što veće iznose po mjerama. Drugi dio podsticajnih mjera obuhvata kapitalna ulaganja, gdje ćemo pomoći u nabavci mehanizacije, ali i segmentima suše za navodnjavanje. Imamo 27 podsticajnih mjera je u ZDK – pojasnio je Hadžić.

Dodao je da su na svaku sferu društva i svaku granu utjecala energetska poskupljenja, prvenstveno nafte, na što niko nije ostao imun, pa ni poljoprivrednici.

Takav jedan udar nastojimo mjerama ublažiti. Imamo program kojim ćemo podstaći poljoprivrednike da kroz projekte poboljšaju poljoprivrednu prozivodnju. Nažalost, na cijene poljoprivrednih proizvoda ne možemo utjecati. Naši poljoprivrednici proizvode kvalitetne proizvode, ali nisu ostali imuni na proizvode koji dolaze iz inostranstva. Mi na takve stvari ne možemo utjecati. Dolaze prozivodi sumnjive kvalitete, sa sumnjivh tržišta i tu su naši proizvođači nezaštićeni – istakao je Hadžić.