Home » Ove subote treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”
Zenica

Ove subote treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”

Ovog vikenda na rasporedu je treći Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” u organizaciji vrtića “Abakus” uz podršku BNP Zenica.

Tom prigodom danas je govorila direktorica “Abakusa” Emina Talić-Hakanović koja je istakla da kroz ovaj festival pokušavaju provesti edukaciju koja je prijeko potrebna svima u današnjem društvu.

“Riječ je o velikoj manifestaciji koja kroz 25 edukativnih aktivnosti ukjlučuje preko 1000 učesnika, dok završni scenski i izložbeni dio uključuje 250 učesnika i oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni I foajeima Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su djeca uzrasta od deset mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici, studenti, a ove godine naši gosti dolaze iz Javne ustanove “Dom porodica” Zenica i učenici četiri osnovne škole” ističe direktorica Talić-Hakanović.

Festival se održava već treći put u organizaciji vrtića “Abakus”, Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus” i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Program počinje od samog jutra. U 9 sati planirana je radionica za studente koju organizuje Fondacija Friedrich Ebert Stiftung Bosna I Hercegovina pod nazivom “Djeca su čuvari planete i svijeta, a šta rade odrasli?”.

Nakon toga u 11:30h imat ćemo Sajam povijesti koji organizuje Katolički školski centar “Sveti Pavao” kao naši gosti, zatim izložbu didaktičkih igračaka i likovnih radova djece našeg vrtića I nakon toga kreće taj scenski dio gdje ćemo premijerno prikazati našu novu eko predstavu o globalnom zagrijavanju “Zima koja je nestala I nikako da se vrati”.  Nakon toga će uslijediti onaj šaroliki dio gdje ćemo ove godine predstaviti 15 zemalja svijeta kroz recitacije, glumu i tradicionalne plesove tih zemalja, ističe direktorica Talić-Hakanović.

Sponzori manifestacije su Eko život, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung BiH kao i domaće kompanije koje su prepoznale kvalitet ovog festivala i njegov edukativni i obrazovni karakter.

“Cilj je, nakon svih manifestacija koje smo imali tokom proteklih 15 godina našeg postojanja, ukazati na značaj i važnost globalnog problema a to su ekologija i potreba da se radi na tom odgoju za mir. Sa željama naravno da kod djece razvijamo ekološku svijest i da širimo poruku mira cijelom svijetu od 2022. godine ovo je manifestacija sa kojom želimo da završimo svaku pedagošku godinu I da ovu veliku manifestaciju poklonimo gdje ćemo ugostiti i druge obrazovne institucije u našem gradu I našoj Bosni I Hercegovini”, naglasili su organizatori.

Festival za ekologiju I mir “Djeca su čuvari planete I svijeta” na programu je u subotu, 08.06.2024. godine u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica s početkom u 12 sati.