Home » Osuđenici KPZ Zenica priredili prigodan program povodom Nove godine
BIH

Osuđenici KPZ Zenica priredili prigodan program povodom Nove godine

Danas su u kino sali KPZ Zenica  članovi dramske, folklorne i muzičke sekcije Kazneno-popravnog zavoda Zenica organizovali prigodan program povodom Nove godine za uposlenike i osuđenike Zavoda.

Uz asistenciju osoblja Ustanove i dramskog pedagoga Miroljuba Mijatovića realizovan je program koji je još jednom bio kvalitetan sadržaj ne samo za osuđene osobe, već i za zaposlenike.

Ovoj sjajnoj manifestaciji prisustvovalo je više stotina osuđenika, stražara i drugog osoblja KPZZ.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, Rusmir Isak, dočekan je gromoglasnim aplauzom a u svome obraćanju naglasio je kako među osuđenicima ima mnogo dobrih ljudi koji su svoje živote u ovoj ustanovi popravili i postali bolji ljudi.

“Drago mi je vidjeti da su osuđenici spremni na resocijalizaciju a ova današnja manifestacija najbolji je pokazatelj toga. Mi ćemo to svakako i adektvatno nagraditi, ali također i onaj dio osuđenika koji nije spreman na saradnju adektvatno i kazniti”, kazao je Isak te dodao:

“Dolazak u zatvor ne predstavlja kraj života, svi oni koji poštuju kućni red ovdje mogu započeti novi život pun pozitivnih promjena”, zaključio je Rusmir Isak.

Sam cilj aktivnosti je upravo odgojnog karaktera i služi da bi se osuđenici rehabilitovali i stekli neka nova iskustva, znanja iu konačnosti postali integrisani dio zajednice nakon odsluženja kazne.

Dramski pedagog i direktor BNP Zenica Miroljub Mijatović je kao i u dosadašnjim programima radio i na pripremi ovog.

“Dani prije Nove godine su period kada smo svi opušteniji, kada pokušavamo napraviti okruženje za lakše sadržaje, lakše teme. Tako smo i mi za naš program iskoristili dijelove dramskog predloška “Muški razgovori” a muzička sekcija je dala svoj doprinos i izborom kompozicija koje su pripremili doprinijeli atmosferi cijele manifestacije. Moram napomenuti da su izvedene i dvije autorske kompozicije. Nakon godinu dana dramskih vježbi, radionica, proba, četiri nastupa pred zaposlenicima KPZ Zenica i drugim osuđenicima, smatram da su kao grupa napredovali i mislim da bi se i oni složili ako bih rekao da su kreativno koristili vrijeme i ponešto naučili. Zahvaljujem se Upravi na pruženoj prilici da se bavim dramsko-pedagoškim radom u jednoj tako specifičnoj ustanovi” naveo je Mijatović.

Nakon programa za sve uposlenike i osuđenike upriličen je svečani ručak.

 

Tags