Home » Oko 250 učenika na „Sci&Tech Challenge“ u organizaciji Univerziteta u Zenici
Zenica

Oko 250 učenika na „Sci&Tech Challenge“ u organizaciji Univerziteta u Zenici

I ove godine se na Fakultetu inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici održava takmičenje srednjoškolaca pod nazivom „Sci&Tech Challenge“.

Nakon što su učenici prošle godine pokazali veliki interes za takmičenjem ovakvog formata, FIPN je organizovao drugi po redu „Sci&Tech Challenge“.

Ovo takmičenje je koncipirano na način da učenici, uz pomoć svojih profesora, identificiraju predmet istraživanja iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, provedu potrebna istraživanja, pripreme radove i prezentiraju dobivene rezultate. Rezultati istraživanja se prezentiraju na današnjoj završnoj konferenciji.

Učešće na takmičenju prijavilo je 12 srednjih škola iz Zenice, Kaknja, Breze i Travnika. U takmičarskom dijelu učestvuje 20 timova učenika, a ukupan broj aktivnih učesnika je oko 90. Ovom događaju prisustvuje oko 250 učenika i profesora srednjih škola. Za pobjedničke timove predviđene su prigodne novčane nagrade, a za sve učenike koji učestvuju u takmičarskom dijelu ovo predstavlja izvanrednu priliku za razvoj vlastitih istraživačkih i analitičkih vještina.

Učenici škola uključenih u ovaj projekt će kroz prisustvo završnoj manifestaciji imati priliku da se upoznaju sa osnovama istraživačkog rada i mogućnostima koje svojim studentima pruža Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka. Fakultet raspolaže sa modernom istraživačkom opremom koja se koristi u istraživačkim projektima kao i za edukaciju studenata.

Budući brucoši mogu odabrati studij na jednom od pet studijskih programa: Inženjerstvo materijala, Metalurško inženjerstvo, Hemijsko inženjerstvo, Zaštita na radu i zaštita od požara i Inženjerstvo zaštite okoliša.

Iz organizacije ovog događaja ističu da je ovo sjajna prilika da se popularizuje Univerzitet i sami fakultet među srednjoškolcima, kako bi oni postali potencijalni studenti ovog fakulteta.

Nešto više o samom događaju u videoprilogu: