Home » Održana naučna konferencija povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića
Zenica

Održana naučna konferencija povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića

Naučna konferencija “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića” održana je danas na Pravnom fakultetu u Zenici.

Konferenciji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Zenica prof. dr. Ajdin Huseinspahić, kao i brojni drugi gosti.

– Želim kazati da sam veoma radostan zbog organiziranja ove konferencije. Ona na svoj način potvrđuje da smo budni, da smo ponosni na ispravne postupke naših predaka učinjene u dramatičnim okolnostima – kad se zlo u svijetu, ali i u našoj Bosni, širilo kao zaraza i prijetilo svakom dobru i svakom humanom ispoljavanju. Dići glas protiv tog zla, javno ga osuditi i svijetu ukazati na njegovu opasnost, gesta je koja u našoj vjeri i kulturi zauzima istaknuto mjesto i emanira snažnu svjetlost – kazao je u svom obraćanju reisu-ulema Kavazović.