Home » Čimburijada 2024.
Zenica

Čimburijada 2024.

Tradiciju okupljanja na obalama Bosne i drugih rijeka u tom gradu povodom čimburijade Zeničani su nastavili i ove godine kada je zbog mjeseca posta – ramazana evidentno manje posjetilaca ove stoljetne manifestacije.

Čimburijadu je otvorio gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je svim gostima poželio da se osjećaju ugodno u gradu.

– Zenička čimburijada je tradicija stara više od 100 godina. Forum građana želi je brendirati i grad im u tome pomaže. Istini za volju, ove godine se dešava u specifičnim situacijama – ramazan je, međutim Zenica je evropski multietnički grad i mi ne želimo prekidati tradiciju. Jedna je novina, večeras se igra ključna utakmica za Bosnu i Hercegovinu s Ukrajinom pa će se čimbur od 1.500 jaja zapakovati i podijeliti navijačima onog momenta kada zenički top označi iftar – najavio je Kasumović.

Podvukao je kako ne postoji narod, grad niti država bez tradicije te da se tradicija mora poštovati i njegovati.

Predsjednik Foruma građana Zenica Mirsad Mujkić istakao je kako su ponosni na čimburijadu koju su kandidirali za Listu nematerijalne baštine Federacije BiH, a svu potrebnu proceduru okončali su prošlog mjeseca.

– Predali smo kompletnu dokumentaciju – elaborat, arhivske materijale koje smo skupili te očekujemo rezultat. Kako su nam rekli, imamo dobre izglede da naš tradicionalni uranak postane dio baštine svih nas – kazao je Mujkić.

Proljeće je, dodao je, najljepše godišnje doba, kada se izlazi i iz zime. Tragovi ovakvog načina pozdravljanja dolaska proljeća, napomenuo je, postojali su i u drugim civilizacijama.

– Ja sam sa svojim društvom došao jutros oko pet sati. Po običaju, što se kaže, na proljetni uranak. Grad Zenica zna da smo mi ovdje više od 40 godina te 80 posto ovog društva dolazi toliko godina na ovo mjesto. Svake godine obilježavamo dolazak proljeća, a ovo je spontano okupljanje i bez poziva. Čimburijada je prije svega druženje, uranak, a slavimo i Dan Zenice i njen 588. rođendan – kazao je predsjednik Planinarskog društva Željezara Zenica Anto Štaka.

U toku jutarnjih sati održavale su se i brojne manifestacije, a posjetioce su između ostalih zabavljali Duvački orkestar Zenica i Kulturno-umjetničko društvo Bosnia folk.