Home » Obilježena godišnjica “Manevra”
Zenica

Obilježena godišnjica “Manevra”

Jedna od prvih manevarskih jedinica uokviru Oružanih snaga BIH bila je «Manevar», kojeg je MUP Republike BiH formirao na području srednje Bosne. Jedinica je dobitnik «Ratne zastave policije RBiH», a kroz nju je prošlo 550 pripadnika, od kojih je 23 šehida i poginula borca, te više od 200 ranjenih. Formiran je 6. juna 1992., dakle na današnji dan prije trideset dvije godine.

– Samo jedan komandir uokviru jedinice prošao je neozljeđen, a tokom borbenih dejstava ranjavani su od komandira čete do mene, komandanta odreda. Ipak, počast i sjećanje odajemo onim koji su život dali za slobodu Bosne, kazao nam je Fahrudin Čančar, ratni komandant jedinice.

Tokom rata jedinica je imala dvostruku ulogu. Dio jedinice je bio na ratištima, a u periodu «odmora» pripadnici «Manevra» su obavljali policijske poslove u pozadini.

– Ono na što smo bili ponosni tada, a i sada, što smo od prvog do zadnjeg dana sačuvali multietničnost, kazao nam je Čančar. Medalju za hrabrost u ratu su dobili pripadnici Muradif Hajdar i Senad Đidić, Zlatnu policijsku značku imaju Ramiz Bećirhodžić, Nedžad Heco, Muris Fetić, Zekerijah Smajić, Alen Mujčin i Elvedin Džanan, dok su nosioci Srebrne policijske značke Fahrudin Čančar i Isa Stubla. Danas, članovi “Manevra” se prisjećaju četrnaest svojih poginulih pripadnika, te devet “pridodatih” specijalaca. Svoj život za BiH dali su pripadnici “Manevra” Hamdo Mujezinović, Hakija Mulić, Ezedin Skender, Borivoj Komadina, Nermin Izić, Jasmin Brkić, Mustafa Gadžun, Nurudin Karić, Vahid Mašić, Edin Avdić, Hasan Galijašević, Nijaz Mulić, Senad Đidić i Nihad Smriko. Rame uz rame sa njima su poginuli su specijalci Bruno Skočilić, Sead Delić, Fajik Mahmić, Ismet Jašarević, Elvedin Džanan, Nedžad Aščerić, Sanel Fejzić, Jasmin Mešić i Mirsad Omerbašić.

Komandanti i pripadnici Odreda policije “Manevar” Zenica svima njima su odali počast, pomen i sjećanje danas na spomeniku ispred sjedišta MUP-a ZDK. Pogledajte video i kratko obraćanja ratnog komandanta Čančara.