Home » Obilježena 33. godina od osnivanja SDA Zenica, gost Bakir Izetbegović
Zenica

Obilježena 33. godina od osnivanja SDA Zenica, gost Bakir Izetbegović

Svečanom akademijom i tribinom u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Gradska organizacija Stranke demokratske akcije Zenica obilježila je 33. godišnjicu postojanja.

Svečanosti je, uz goste iz drugih organizacija te zastupnike te stranke sa svih nivoa vlasti, prisustvovao i predsjednik SDA Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je naglasio kako je zenički odbor imao hrabrosti te se među prvima odazvao pozivu za formiranje te stranke, a kasnije je bio važan “vektor” u ratu i borbi za BiH, a nakon rata i za podršku  narodu.

-Uvijek smo se nosili sa teškim silama i nadvladavali ih. Došli smo do 2023., možemo reći da je dobar posao urađen, ali nije završen i pred nama je. SDA se jako oslanja na zenički odbor i na kompletan Zeničko-dobojski kanton, gdje je privreda možda i najjača u BiH. Idemo dalje – kazao je Izetbegović, koji je dodao kako moramo sačuvati mir i nastaviti razvijati BiH.

On se, u obraćanju novinarima, osvrnuo i na današnji sastanak predstavnika stranaka “Trojke” s predstavnicima partnerskih stranaka iz vlasti na državnom nivou – predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom.

-Trojka je zbunjena! Morali su dati puno jasniji odgovor Dodiku, na današnjem sastanku. Krenuli su dosta dobro ovih dana- Bećirević (Denis, bošnjački član Predsjedništva BiH-op.a.) je dao neke ultimatume…

Dakle, vrlo konkretno. Moramo svi stati- bez obzira ko je pozicija, a ko opozicija- kompletan probosanski blok i tražiti od OHR-a i od Tužilaštva BiH da rade svoj posao. Jer, da su radili svoj posao prije sedam godina- kada su odlikovani Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i ostali odgovorni za genocid u Srebrenici; presuđeni za genocide u Srebrenici u Hagu…

Da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao, u momentu kada je protivustavan i protivzakonit referendum u Republici Srpskoj u vezi 9. januara, ne bismo sada imali ovaj problem, zamah i drskost koju pokazuje Dodik u odnosu na sve aktere u BiH – kazao je Izetbegović.

Pozvao je na reakciju međunarodnu zajednicu i Tužilaštvo BiH, spram “režima koji u RS-u predvodi Milorad Dodik”. Podvukao je kako je na “Trojci” da pokažu kako nisu “invalidna struktura”, kako ih je nazivao Dodik.

-Imat će i nas uz sebe! Dakle, sile koje predvodi Dodik i koje nas vode u krivom smjeru; koje nas vode u teške rizike- treba zaustaviti! Trebamo na tome svi zajedno poraditi – kazao je Izetbegović, koji je napomenuo kako je sedam apelacija u roku od nekoliko godina, koje su podnijeli Ustavnom sudu BiH, “zaustavilo sve njegove pokušaje”.

Predsjednik zeničkog ogranka SDA Nezir Pivić istakao je kako je upravo na današnji dan prije 33 godine formiran odbor te stranke u Zenici.

Značajna uloga SDA bila je u odbrani od agresije na BiH, uspostavi institucija, razvoju kulturno-političkog života te da su zenički kadrovi dali “značajan doprinos u razvoju Grada, ZDK-a i države BiH”. Posebno je istakao ulogu bivšeg gradonačelnika Husejina Smajlovića, nakon čije je smrti, 2016. godine, ta stranka ostala bez čelne pozicije u Gradu Zenica.

– Prošlogodišnji izbori, 2022. godine, govore da SDA u Zenici ponovo dobiva povjerenje koje je ranije imala i ja se iskreno nadam da ćemo na sljedećim lokalnim izborima preuzeti vodstvo Grada, da nastavimo tamo gdje je stao naš rahmetli Husejin Smajlović – najavio je Pivić.

Na današnjoj akademiji je prisustvovao i veliki broj novih mladih članova stranke pred kojima je, prema riječima domaćina, budućnost i breme koje trebaju da nose za Zenicu, ZDK i domovinu Bosnu i Hercegovinu.