Home » Obilježavanje jubileja Druge gimnazije Zenica, 30 godina izvrsnosti
Zenica

Obilježavanje jubileja Druge gimnazije Zenica, 30 godina izvrsnosti

Druga gimnazija u Zenici obilježava 30 godina postojanja. Ovaj jubilej nije samo povod za slavlje, već i prilika za osvrt na dugogodišnji doprinos škole razvoju grada Zenice kroz brojne generacije, uz predstavljanje planova za budući rast i razvoj.

Osnovana 1994. godine kao Učiteljska škola, preoblikovana je 1997. u Pedagošku gimnaziju, a 2007. promijenila je ime koje i danas nosi, reflektirajući svoju evoluciju i prilagodbu promjenama u obrazovnom sektoru tokom tri decenije.

Promocija Almanaha i jubilarnog časopisa “Zjenica” naglasila je bogatstvo rada učenika i neprekidan napredak škole tokom proteklog razdoblja. Kroz ove publikacije, zabilježeni su uspjesi, izazovi i vizije za budućnost.

Svečana sjednica u Muzeju grada Zenice bila je prilika za isticanje postignuća škole i predstavljanje budućih ciljeva i strategija. Nastavnici, učenici i posebni gosti zajedno su raspravljali o važnosti obrazovanja u lokalnoj zajednici, razmjenjujući ideje o unaprjeđenju obrazovnog sistema. Također je predstavljen kratak video s bivšim učenicima koji su postigli uspjeh u Zenici, Bosni i Hercegovini i Evropi, a dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne i likovne radove učenika.

Nakon svečane sjednice, uslijedila je prezentacija rada škole koja je obuhvatila različite aspekte njezinog djelovanja. Od akademskih postignuća do sportskih aktivnosti, kulturnih događaja i volonterskih inicijativa, svaki segment rada škole predstavljen je s ponosom i entuzijazmom. Poseban naglasak stavljen je na angažman učenika i nastavnika u zajednici, čime je Druga gimnazija Zenica potvrdila svoju ulogu ne samo kao obrazovne institucije već i kao partnera u razvoju grada i države.

Završetak proslave obilježio je opušteni trenutak za zakusku i druženje, pružajući priliku bivšim i sadašnjim učenicima te osoblju da podijele uspomene i razmjene iskustva.