Home » Nova zgrada Gradskog vijeća Zenica u starom Domu rudara
Zenica

Nova zgrada Gradskog vijeća Zenica u starom Domu rudara

Gradsko vijeće Zenica na posljednjem zasjedanju utvrdilo je javni interes za kupovinu objekata hotel „Rudar“, stari Dom rudara sa pripadajućim zemljištem- kao i ostatak zemljišta uz hotel na kojem je izgrađena jedna privatna kuća. Namjera je da se na ovom mjestu izgradi nova zgrada Gradske uprave Zenica- koja je, prema ranijim najavama, trebala biti izgrađena na mjestu sadašnje zgrade na Trgu BiH.

Za ovo zemljište i objekte zeničkog Rudnika mrkog uglja, koje je pod hipotekom Porezne uprave, Gradsko vijeće Zenica utvrdilo je javni interes. Ovakvom odlukom, u čijem obrazloženju vijeću je naglašeno da je gradska uprava trenutno locirana na tri lokacije što otežava normalno funkcionisanje, stvorene su pretpostavke da, nakon sudske procjene, Grad Zenica od Porezne uprave kupi ovu imovinu.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

“Sa vodećim arhitektama ovog grada sam obišao lično to, nisam ja ništa odlučivao osim što su mi oni rekli svi da je to idealno mjesto, da će samo samo još tamo kao neka kula napraviti gdje bi sve bilo fino i odmah bi ove godine, evo ćim ovo završimo krenut čemo u raspisivanje tendera da nam se napravi projekat kako će to u konačnici izgledat.”

Prilikom donošenja odluke o javnom interesu vijećnici opozicije imali su brojna pitanja, od procjene vrijednosti imovine, do onog u vezi sa pozicijom ove nekretnine u nedavno usvojenim prostornim dokumentima Grada Zenica.

Malik Ejubović, vijećnik SDA u GV Zenica

“Kada smo donosili regulacioni plan za Trg rudara, ostala je prazna zona na ovom dijelu, tako da me interesuje kada ćemo znati šta je predvidjeno ovim regulacionim planom pošto tamo nemamo nikakvu garanciju da je predvidjena zgrada gradske uprave, ne bih volio da se desi da nikne neka zgrada tu a da mi danas utvrdimo javni interes.”

Opozicija je tokom rasprave upozoravala i na činjenicu da je u ranijim periodima bilo govora o izgradnji nove zgrade Gradske uprave na mjestu sadašnje kao i uređenju pripadajućeg trga ispod kojeg su, prema tadašnjim najavama gradonačelnika Kasumovića, trebale biti izgrađene i podzemne garaže.

“Prvo smo bili odlučili na Trgu BiH, međutim tu ima raznoraznih problema iako imamo i glavni i izvedbeni projekat, možemo sutra krenut imali smo lani u budžetu predviđeno”, istakao je Kasumović.

Za ranije idejno rješenje i projekat nove zgrade Gradske uprave, po kojim neće biti rađeno, iz budžeta Zenice potrošeno je oko 260 000 maraka. Procjena vještaka, kojeg je angažovao RMU Zenica za Hotel Rudar i parcelu od 3 200 metara kvadratnih iznosi 3 100 000 KM. S obzirom na komplikovanu proceduru javne kupovine imovine pod hipotekom, kao i sve ostale troškove, nije poznato koliko će, kada konačno dođe do njene izgradnje, građane Zenice koštati nova zgrada Gradske uprave.

BHRT