Home » Noć tvrđava na Vranduku
Zenica

Noć tvrđava na Vranduku

Noć tvrđava, prekogranična kulturna manifestacija, povezala je preko 80 evropskih tvrđava koje otvaraju svoja vrata za posjetitelje s različitim zanimljivim programima. Muzej grada Zenica s partnerima je, u okviru Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, na prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk organizirao Noć tvrđava.

U vrijeme srednjovjekovne Bosne, tvrđava Vranduk bila je banski, a potom kraljevski grad. Ovdje su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Namjera organizatora programa Noć tvrđava je posjetiteljima prikazati srednji vijek i način života u to doba.

„Ovo je neposredno iskustvo pa tako i u našoj tvrđavi Vranduk, gdje mi predstavljamo srednjovjekovnu kuhinju, srednjovjekovne igre poput streljaštva, viteške borbe, bacanja potkove na štap – karike na marike, potezanje konopca, trčanje na vreći”, objašnjava Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Kako bi dali svoj doprinos razvoju turizma u našoj zemlji, aktivisti i brojna udruženja baštine naslijeđe srednjovjekovne Bosne. Ansambl Fugato, RTC Fantacon iz Zenice, Rusag iz Prijedora i Jajački vitezovi igrama, kostimima i predstavom dočarali su život u vrijeme kralja Tvrtka.

Kako ističe Anđelko Barić, predsjednik Jajačkih vitezova, oni prikazuju odore koje su se tad nosile: „Želimo pokazati komad po komad odjeće koji je tad bio aktivan, moderan, mačeve, štitove, bosanske grbove“.

Andrej Agačević član je udruženja RTC Fantacon – okupljaju i mlade i stare, a njihov je moto zabava bez interneta: „Imamo tematske večeri za stone igre, okupljamo zaljubljenike kostimiranja. Obično imamo i neke goste koji su profesionalci iz svijeta filma, glume, fotografije“.

Posljednjih godina, Muzej grada Zenica je uspio osigurati savremenu opremu koja uz touch screen monitore i televizore pojetiteljima nudi virtualnu izložbu Kulin ban i virtualnog kustosa koji priča priče o srednjem vijeku.

„Došla sam ovdje iz Sarajeva da malo uživam u atmosferi srednjeg vijeka – veoma je bitno da sačuvamo našu historiju i šteta je što mi nemamo još bolje sačuvanu tu ideju“, govori Ana Dominik Rodić.

Spoj tradicije i modernog zasigurno bi mogli privući turiste iz cijelog svijeta, koji uz fascinantne tvrđave koje već postoje u našoj zemlji, žele aktivnosti, programe, muzičke i sportske sadržaje, te uz bogatu gastronosmku ponudu osjetiti kako se nekada živjelo u srednjovjekovnoj Bosni.

federalna.ba