Home » Nakon pritiska Sindikata i radnika menadžment ArcelorMittala odustao od slanja radnika na čekanje
Zenica

Nakon pritiska Sindikata i radnika menadžment ArcelorMittala odustao od slanja radnika na čekanje

Sindikat ArcelorMittala Zenica organizovao je press konferenciju povodom aktuelne situacije u kompaniji. Prema riječima predstavnika sindikata menadžment kompanije je pod izgovorom teške finansijske situacije u kompaniji i na tržištu planirao poslati oko 2.000 radnika na čekanje.

Nakon reakcije predstavnika sindikata koji su istakli da je ova odluka nezakonita i nakon nekoliko sastanaka sa menadžmentom ova odluka je stavljena van snage.

Na press konferenciji su se obratili Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, Kenan Mujkanović predsjednik Sindikata metalaca ZDK i Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH.

“Stav Sindikata bio je da nikada nećemo podržati čekanje, jer to nigdje u zakonu i ne postoji…Uprava je, na našu inicijativu, povukla tu odluku i čekanja neće biti. Rješenje se našlo u tome da radnici koji nisu koristili prvi dio godišnjeg, da ga iskoriste u narednom periodu, a da se ne diraju kolege koje su već koristile prvi dio godišnjeg” kazao je predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić.

On je istakako kako radnici vrijedno rade te da nije njihov problem što nadležne službe kompanije nisu uspjele prodati svu proizvedenu robu, koja je na skladištima. Podsjetio je kako su protekle dvije godine poslovali s oko 270 miliona KM čiste dobiti.

Predsjednik Samostalnog sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović istakao je kako je ovakav ishod dokaz kolika je moć i važna uloga sindikata u zaštiti radničkih prava.

Posumnjali su, dodao je, da je ovakva odluka donešena zbog nastupajućeg pregovora o Kolektivnom ugovoru za tu kompaniju, a koji ističe 31. maja.

Prijedlog ugovora, dodao je, dostavili su još 26. aprila te su zahtijevali “značajno povećanje plaće”. Da li se radi o pregovaračkom potezu menadžmenta kako bi imali prednost u pregovorima oko novog kolektivnog ugovora ostaje da vidimo.